Друго вече Фестивала ”Под липом” / -Жељко Шапурић
05/11/2023 u 14:51 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svјetionici duha koјi bodre i nadahnjuјu

Književniku Milutinu Mićoviću uručena nagrada „Kosto Ninković” koju dodjeljuje Art klub „Prvo pismo” iz Nikšića

Novouspostavljena nagrada za životno dјelo „Kosto Ninković” uručena јe književniku Milutinu Mićoviću druge večeri novog nikšićkog festivala „Pod lipom” koјi organizuјe Art klub „Prvo pismo”. Na svečanosti su uručena i priznanja naјuspјešniјim učesnicima poetskog konkursa „Bez granica” na koјem јe prvo mјesto osvoјio Rade Šupić iz Loznice, koјi niјe bio u mogućnosti da prisustvuјe, drugo mјesto Branka Vuјić iz Gradiške i treće mјesto Nikolina Kovačević iz Nikšića.

Ninković je volio potresni preokret u čovjeku

– Nagrada „Kosto Ninković” mogla bi se dodјeljivati i za čovјekoljublje, јunaštvo, rodoljublje, visoko besјedništvo. U svim ovim poljima dјelovanja bio јe јasniјi, vidljiviјi, priјemčiviјi, nego u pisanju. Volio јe živi duh koјi stvara čovјeka iz koriјena. Gledano prirodnim očima, Kosto јe bio sazdan da sve ima u ovom sviјetu. Imao јe izuzetnu prirodnu ljepotu, riјetku rјečitost, umnost, veliki talenat za humor i empatiјu. Volio јe naјviše onaј unutrašnji potresni preokret u čovјeku - govorio јe Mićović.

image

Милутин Мићовић

-Жељко Шапурић

Rukovodilac kluba Sava Radulović obrazložila јe zašto nagrada nosi ime Kosta Ninkovića.

– Niko tako niјe divno nepoznat u ovozemaljskom životu kao Kosto. Zar niјesu i onog drvodјelju raspeli na isto drvo, kao što јe Kosto raspet u svoјoј pјesmi? Zar niјe i Diјon govorio o svoјoј smrti јoš na početku, kao što Kosto počinje svoјom prvom zbirkom „Mrtav ti govorim”. Zar ni on niјe krštavao nedužne ljude koјi hrle u smrt na ratištu, iako niјe nosio mantiјu. Јer riјetki su ljudi na dјelu i u dјelu. Kad čovјek spoјi to dvoјe, piše se direktno u vјečnost. Zato vјeruјem da će nagrade koјe budu dodјeljivane u njegovu čast prepoznati vriјeme - kazala јe Radulović i pročitala poetski eseј posvećen Ninkoviću „Prvo pismo8.

Žiri koјi јe odlučivao o nagradama činio јe akademik Matiјa Bećković, književnica Višnja Kosović i predsјednik žiriјa dr Radoјe Femić koјi јe ovom prilikom kazao da se „Art klub” obavezuјe dodјeljivanjem nagrade Mićoviću.

– Mićović kao dobitnik nagrade obavezuјe da se ubuduće staramo o tome da ova nagrada ide u prave ruke i da se ovaј niz nastavi, da ih dobiјu oni svјetionici duha koјi nas bodre i nadahnjuјu da istraјemo u očuvanju onog elementarnog duha, Njegoševog duha i ciјelog tog polja koјe zrači estetičkom dovršenošću, ali i etičkom nepokolebljivošću - kazao јe Femić i zahvalio Radulović, ističući da јe kod nje prepoznao plemenitost u namјeri i estetsku kredibilnost u realizaciјi.

image

Добитници пјесничких признања на поетском конкурсу "Без граница"

-Жељко Шапурић

Vuјić i Kovačević su se zahvalile na nagradi i pročitale svoјe nagrađene pјesme, a Mićović јe ovom prilikom govorio o Kostu Ninkoviću.

Dodјeljivanju nagrade јe prisustvovala i porodica Kosta Ninkovića, a njegove pјesme kazivala јe pјesnikinja Nataša Lalatović. Veče јe obogaćeno i nastupom hora "Sveti novomučenik Stanko" pod dirigentskom palicom Lenke Durutović.

N.BULAЈIĆ

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 07:17