Изложба заинтересовала и најмлађе / -LAZAR RUZIC
19/12/2021 u 22:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетско насљеђе које се мора афирмисати

Изложба „Светлана Кана Радевић - послиjератна архитектура између центра и перифериjе“ први пут је приказана на XVII Венециjанском биjеналу архитектуре

Изложба „Светлана Кана Радевић - послиjератна архитектура између центра и перифериjе“ отворена је синоћ у Модерноj галериjи подгоричких Музеја и галерија поводом прославе Дана ослобођења Подгорице. Изложба је саставни сегмент манифестације Децембарска умјетничка сцена, а може се погледати до 1. марта наредне године. Изложба jе први пут приказана на XVII Венециjанском биjеналу архитектуре. Организатори изложбе су НВО АПСС Институт и компаниjа „Strategist” уз подршку Главног града и Секретариjата за културу и спорт. Поставку чине цртежи, фотографије, нацрти из личне архиве Кане Радевић (1937 - 2000), а које је за ову прилику уступила њена породица.

На почетку, присутнима се обратила кустоскиња поставке Дијана Вучинић, навела је да је Радевићева истовремено своjу праксу основала и развиjала у Титограду, и притом била веома присутна у Токиjу и Филаделфиjи, што је, по њој, доказ колико су неутемељене дихтомиjе великих центара на jедноj страни, и перифериjе земаља у развоjу на другоj. Истакла је и да дјело Радевићеве „не припада само нашем насљеђу – Канино дjело jе дио свjетске баштине и наша jе обавеза да на њега тако гледамо и на таj га начин афирмишемо”.

Изложбу је отворио први човјек Подгорице, Иван Вуковић, наводећи да је Радевић била испред свог времена, а да је архитектура за њу представљала и поетику и етику живота.

– Поставка позива на диjалог о заjедничком дjеловању и залагању за универзалне вриjедности у стварању архитектуре, планирању jавног простора, и укупног амбиjента у коме живимо - рекао је Вуковић, између осталог.

Иако је било раније најављивано да ће изложбу отворити Мило Ђукановић, предсједник Црне Горе, синоћ је у Модерној галерији дошао само као посјетилац.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:09