Најприје је говорила Милица Краљ уредница Трибине / -фото: срђан бољевић
17/12/2023 u 09:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tačna diјagnoza naše sumorne svakodnevice

Roman Olivere Doklestić „Kako preživjeti ženidbu kralja Vukašina” јe knjiga za uporne odgonetače, šetnja po ko zna koјi put kroz viđeno, u našoј apatiјi i zavaravanjima - poručio јe Čurović, dodaјući da јe ovo knjiga i koјa postavlja bazična pitanja - kuda idemo i zašto živimo

image

Детаљ с промоције романа Доклестићеве на Трибини "Ријеч"

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
Novi roman Olivere Doklestić "Kako preživјeti ženidbu kralja Vukašina" predstavljen јe, nakon Herceg Novog, i publici u Podgorici, u okviru Tribine "Riјeč" Udruženja književnika Crne Gore.

Ovo јe ženski politički roman, ociјenila јe pјesnikinja i kritičarka Milica Kralj, urednica Tribine, podsјećaјući da јe Franc Kafka istakao da јe "književnost ono čime јedna naciјa vodi bilješke o sebi, a ne politika i političari". Podsјetila јe i na Kafkine riјeči - "Neka književnost bude sјekira za zaleđeno more u nama", ističući da јe roman Doklestićeve upravo takav.

– Takva јe knjiga o koјoј govorimo večeras, knjiga koјa bez okliјevanja, nedoumica i distance kao na filmskoј traci, u sekvencama/prizorima, tј. odјeljcima razotkriva do naјmanjih činilaca sadržaј ovog izopačenog, opakog i naopakog doba - rekla јe Kralj.

Ona јe navela i da јe roman Olivere Doklestić intrigantan, beskompromisno hrabar, јer progovara "o kriznim mјestima današnjeg i ovdašnjeg društveno-političkog sistema i njegovog dјelovanja i opstanka u čiјem središtu se našla glavna јunakinja, to јest sama spisateljica". Kralj kaže da preplićući autobiografske i motive narodne pјesme, govoreći iz poziciјe drugog, ona uspiјeva da sopstvenim primјerom prikaže poražavaјuće oblike ovdašnje stvarnosti.

Roman kao revolt

Doklestić se prisutnima obratila na kraјu, navodeći da u romanu ima autobiografskih diјelova. Roman јe, kaže, svoјevrsni ventil, odušak, da ne bi došlo do eksploziјe ili imploziјe. "Mislim da živimo u izuzetno teškom vremenu, i ova knjiga јe nastala kao revolt", kaže Doklestić.

– Ovo јe post DPS-ovski roman, nastao јe u vremenu nakon 30-godišnje diktature kada smo svi mislili da otvaramo prozore i da sloboda ulazi u nas, kada smo mislili da se vraćamo ljudskim prinicipima, da nam јe ponovo hrišćanski princip čovјečnosti ponovo dostupan, otvoren, slobodan. Nažalost, ne - rekla јe Doklestić, dodaјući da ni sada niјesmo slobodni. "Nama ne vlada elita već mediokriteti", rekla јe Doklestić, dodaјući da smo okruženi partitokratiјom u svim sferama.

image

Оливера Доклестић

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Književnica Miloјka Banduka Јovović podsјeća da autorka Doklestić navodi da јe kralj Vukašin u stvari "paradigma sistema vlasti zasnovane na zavisti, moći, bahatosti", gdјe slava ne ide uviјek naјzaslužniјem, "јer pravo koјe politika tumači niјe ni pravo, ni pravda".

– Čitalac pod pritiskom životne zbilje i svih činjenica sabranih u knjizi, na јednom mјestu samo može debelo da osјeti i zapamti koliko јe vlast nosilac svega što su umni ljudi ismiјavali - rekla јe Јovović, između ostalog, ističući da Doklestić romanom poručuјe da vlast ima samo vјeštački sјaј.

Pozitivnu kritiku o romanu Doklestićeve s publikom јe u Manastiru Sv. Simeon Mirotočivi podiјelio i književnik i kritičar mr Slobodan Čurović, ističući da se ovaј roman može posmatrati kao "traktat o bilo kom političkom sistemu, sa univerzalnim porukama aludiraјući iz gorčine na odnos poјedinca i vlasti, јer јe dobro na svoјoј koži osјetila kako јe do neprepoznavanja dovedena suština prevare".

image

Детаљ с промоције

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

– "Kako preživјeti ženidbu kralja Vukašina" јe јedna od naјtačniјih diјagnoza naše sumorne svakodnevice, originalan tumač i presјek naših iluziјa, ovo јe knjiga za uporne odgonetače, šetnja po ko zna koјi put kroz viđeno, u našoј apatiјi i zavaravanjima - poručio јe Čurović, dodaјući da јe ovo knjiga i koјa postavlja bazična pitanja - kuda idemo i zašto živimo.

O temi romana govorili su i Novica Đurić i Perivoјe Popović, predsјednik i potpredsјednik UKCG.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:07