Tatjana Perović / - FOTO: POKRET ZA PROMJENE
02/06/2023 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tatjana Perović: Kulturna scena prilično ispolitizovana i podijeljena po nacionalnom ključu

Kulturni identitet države dominantno se prilagođavao potrebama i identitetu vladajuće ideologije

– Suštinsko valorizovanje i estetski dometi tzv. projekata od nacionalnog značaja su sasvim za­nemareni, te je najčešće zloupotrebljavana za podizanje ideoloških strasti i konflikata, istakla je Perović, stoji u saopštenju PZP.

Država još uvijek nema, dodala je ona, usvojenu Strategiju razvoja kulture niti je definisano šta Crna Gora očekuje od kulture.

– Kulturni identitet države dominantno se prilagođavao potrebama i identitetu vladajuće ideologije – navela je Perović.

Institucije kulture se, prema njenim riječima, uglavnom isključivo oslanjaju na finansiranje iz budžeta bez potencijala ili svijesti o neophodnosti komercijalnog poslovanja, a evropska praksa je da se skoro 50 odsto novca mora prihodovati od benefita koje donosi projekat, u protivnom se, kako je kazala, projekat smatra promašenim.

– Institucije sistema se potpuno neodgovorno i indolentno ponašaju u odnosu na kulturnu i prirodnu baštinu. Prijeti nam gubitak statusa grada Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Kontrola prometa umjetnina i antikviteta nije adekvatno regulisana, čime se državi uskraćuje dio prihoda. Kadrovski kapaciteti u institucijama kulture su upitni, jer su politička uhlje­bljavanja dovela do deprofesionalizacije i srozavanja autoriteta ustanova i institucija – saopšteno je iz PZP-a.

Prostori u kojima su smještene institucije kulture, kazala je ona, uglavnom su nedovoljni, neadekvatni, loše opremljeni i generalno u lošem stanju.

Lokalna kulturna scena je prilično zapuštena. Pozorišna, likovna, audio-vizuelna i muzička produkcija su koncentrisane u svega nekoliko centara. Nedostaje programa na otvorenom, posebno u kontinentalnom djelu Crne Gore, sapštila je

Pokret za promjene smatra, navodi se u saopštenju, da je neophodno izraditi Strategiju razvoja kulture i unaprijediti zakonodavni okvir, zakonski urediti promet umjetnina, decentralizovati model kulturne politike, ojačati kadrovske kapacitete, podsticati razvoj alternativnih i marginalnih kulturnih modela i promovisati raznolikost kulturnih izraza.

– Kulturu moramo učiniti dostupnom laičkoj javnosti kroz razne vidove komunikacije, maksimalno iskoristiti dostupnost međunarodnih fondova i povećati broj međunarodnih koprodukcija u kojima učestvuje Crna Gora–, saopšteno je iz Pokreta za promjene.

Smatramo, tvrdi Perović, da treba osnovati Agenciju za promociju kulture i kulturnog imidža Crne Gore, koja bi naše stvara­oce, i ono što oni rade, promovisala i predstavila inostranstvu, kao i pospješiti međusektorsku saradnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 23:16