Стеван Копиривица / -ФОТО: ЈОВАН АНГЕЛЕСКИ
05/10/2023 u 12:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Teatar ne smiјe biti dosadan

Stevan Koprivica proglašen počasnim profesorom skopskog Univerziteta Evropa Prima

Dramski pisac i scenarista, redovni profesor i direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, dobitnik je visokog priznanja i titule počasnog profesora - Profesor Honoris Causa, na Univerzitetu Evropa Prima u Skoplju (Sjeverna Makedonija).

Na svečanoj ceremoniji u Skoplju, priznanje je Koprivici uručio dramski pisac i predsjednik Univerziteta Jordan Plevneš. U obraćanju povodom uručenja priznanja Plevneš se osvrnuo na Koprivičino stvaralaštvo dodajući da mu je velika privilegija danas uručiti nagradu Koprivici i stajati sa njim na bini.

Koprivica se uz zahvalnost domaćinima, rediteljima sa kojima je radio, studentima, fakultetu i porodici obratio prisutnima eksplicirajući svoju poetiku.

image

Plevneš je najprije govorio o Koprivičinom radu

-ФОТО: ЈОВАН АНГЕЛЕСКИ

– Moja teatararska poetika koju sam slijedio i kao pisac i kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a potom i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju zasnivala se na vrijednostima i načinima promišljana proisteklih iz obrazovnih postamenata usvojenih od mojih profesora Jovana Hristića, Vladimira Stamenkovića, Ljubiše Đokića, Slobodana Selenića te mentora Ratka Đurovića. Dramaturgija dobro ispričane priče, koloritnih karaktera, struktura i parametri aristotelovskog pozorišta bili su i ostali koordinacioni sistem u mojih 40-ak napisanih komada i mojih predavanja iz oblasti tehnike drame. U današnjem vremenu ovo može zvučati i pomalo anahrono, međutim od sebe se ne može odustajati, a i broj igranja i nagrade koje su neki moji komadi dobili govore da sam, vjerovatno, ponekad pronašao relevantne kodove koji potvrdjuju ovakvu poetiku u ovom vremenu - rekao јe Koprivica između ostalog.

image

Koprivica sa profesorima i studentima skopskog Univerziteta

-ФОТО: ЈОВАН АНГЕЛЕСКИ

Istakao јe i da su njegov kredo ispoštovali svi reditelji s koјima јe radio.

– Moj kredo bio je, a u predstavama svih ovih reditelja je i poštovan, teatar ne smije da bude dosadan i ne smije publiku ostaviti ravnodušnom - rekao јe Koprivica.

Među dobitnicima ovog prestižnog priznanja su: Džon Malkovič, Jirži Mencl, Abdulah Sidran, Miki Manojlović, Bora Drašković, Aleksandar Morfov, Vladimir Georgijevski, Robert Vilskon i drugi.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:34