Учесници панел дискусије и модераторка / -ФОТО: Ж.Ј.
18/11/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Толерантност подразумијева човјечност

Током дискусије у подгоричким Музејим и галеријама указано је и на потребу развијеније сарадње цивилног сектора и јавних културних установа, а како би се кроз умјетничке и културне програме указала и исказала потреба за толеранцијом

На Међународни дан толеранциjе у подгоричким Музеjима и галериjама одржана jе панел дискусиjа на тему "Како до синергиjе умjетника, jавне управе и цивилног друштва за очување простора толеранциjе?". Учесници дискусиjе били су професорке Факултета ликовних умjетности Ана Матић и Дубравка Дракић, проф. на Факултету драмских умjетности, Далиборка Уљаревић, извршна директорка НВО Центар за грађанско образовање (ЦГО), Вучић Ћетковић, директор Музеjа и Jован Улићевић, извршни директор Асоциjациjе "Спектра". Организатори панела су ЦГО, FLUX Design Network и подгорички Музеj. Разговор је модерирала Милица Зиндовић, испред ЦГО.

Дискутовано је о појму и феномену толеранције, који углавном изостаје у нашем поларизованом друштву. Да би толеранција заживјела на прави начин потребно је исправно васпитање и образовање, које почиње у најранијем добу, у кући, а наставља се у васпитно-образовним установама. Указано је и на потребу развијеније сарадње цивилног сектора и јавних културних установа, а како би се кроз умјетничке и културне програме указала и исказала потреба за толеранцијом.

Све је видљивије да нама данас недостају основне претпоставке толеранције - самосвијест, одговорност, дијалог и демократија - рекла је Далиборка Уљаревић

"Овај разговор нам је потребан, јер ми данас нажалост покушавамо да заштитимо неке просторе толеранције за које смо мислили да су један корак ка будућим које требамо освајати, а у много чему се враћамо уназад", рекла је Уљаревић.

– Промјене које су се десиле у Црној Гори прије годину и мало више нису довеле до ширина у којима су обећавале у неким својим аспектима, и све је видљивије да нама данас недостају основне претпоставке толеранције - самосвијест, одговорност, дијалог и демократија - рекла је Уљаревић, између осталог, истичући да бирати човјечност значи бирати толеранцију.

У разговору је учествовала и публика, а присутнима се обратио и омбудсман Синиша Бјековић, док је у публици била и мр Божена Јелушић, посланица у Скупштини и предсједница Одбора за родну равноправност.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:29