Музички центар Црне Горе / -фото: фејсбук
08/03/2022 u 23:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Три члана Савјета МЦЦГ поднијела кривичну пријаву против пословне директорице

Наводи да су одлуке донешене мимо закона одбацуjем као неутемељене, нетачне и површне, наводи Дамјановић

Три члана Савjета Музичког центра Црне Горе, Вања Вукчевић, Маринко Павићевић и Александар Перуновић, подниjели су приjаву Основном и Специjалном државном тужилаштву у циљу преиспитивања законитости рада руководства МЦ ЦГ. Они су обавиjестили запослене да jе пословна директорица Исидора Дамjановић дониjела четири одлуке коjе нису у њеноj, већ у надлежности Савjета, чиме jе, како тврде, више пута прекршила Закон о култури и Статут МЦ ЦГ.

– Пословна директорица Исидора Дамjановић дониjела без сагласности Савjета Одлуку о условима и цjеновнику за изнаjмљивање сценског и осталог простора у МЦЦГ, Одлуку о формирању цjеновника улазница за концерте и програме МЦ ЦГ, расписивање и спровођење Конкурса за израду графичког знака/логотипа МЦЦГ и расписивање и спровођење аудициjе за приjем чланова у Балетски студио – наводи се у писму достављеном "Дану" коjе потписуjу запослени у МЦЦГ.

image

Исидора Дамјановић, пословна директорица МЦЦГ

-фото: МЦЦГ

Писмо jе добила и Дамjановић коjа тврди да су у њему изниjети "злонамjерни, непримjерени и нетачни наводи".

Она је нагласила да је свака одлука коjу је дониjела у току досадашњег мандата била jе у циљу изградње новог имиџа и позиционирања МЦЦГ и Црногорског симфониjског оркестра на црногорскоj културноj сцени, те приближавања културе коjу стварамо свим грађанима, кроз броjне садржаjе, едукациjу, улагање у младе таленте и сарадњу са релевантним институциjама.

– Одлуке као што су: Одлука о условима и цjеновнику за изнаjмљивање сценског и осталог простора у МЦЦГ, Одлука о формирању цjеновника улазница за концерте и програме МЦЦГ, расписивање и спровођење Конкурса за израду графичког знака/логотипа МЦЦГ и расписивање и спровођење аудициjе за приjем чланова у Балетски студио, дониjете су у консултациjама са правном службом и заведене у дjеловодник како и налажу правилници пословања. Па у вези са тим наводи да су ове одлуке донешене мимо закона одбацуjем као неутемељене, нетачне и површне, што могу доказати документациjом пред надлежним органима – навела је, између осталог, пословна директорица у реаговању.

Она је још навела да Савjет МЦЦГ ниjе био функционалан, због оставке два члана тог тиjела (Срђан Булатовић и Вујадин Кривокапић), од средине 2021. године, а њихова су мjеста попуњена новим члановима тек у фебруару.

Чланица Савjета изабрана од запослених у МЦ ЦГ Вања Вукчевић jе у изjави за "Дан" истакла да jе од самог почетка рада у Музичком центру Црне Горе пословна директорица Дамjановић "имала ниподаштаваjући однос према актуелним члановима Савjета".

– Упознаjући колектив, у првом реду чланове Црногорског симфониjског оркестра са броjним потезима пословне директорице коjи су код многих изазвали изненађење и невjерицу. Рецимо, од тоалета за инвалиде направљена jе кухиња, два тоалета за публику претворена су у туш кабине за балетски ансамбл, бачена су четири стара барокна тимпана, као и комплетан пропагандни материjал и контигент штампаних улазница са бившим логом МЦ ЦГ - наводи представница радника.

Како наводе у писму достављеном медиjима, на састанку jе изражено "велико незадовољство чланова Црногорског симфониjског оркестра, jер пословна директорка са њима комуницира путем меjла и три огласне табле".

- Музичари су изразили незадовољство чињеницом да им се од октобра ни пословна ни умjетничка директорка (Мирjана Живковић) нису обратиле као ансамблу у цjелини, што им jе више пута сугерисано, као неписано правило у свим ансамблима овог типа и коjе су бивши директори увиjек поштовали. На допис коjи им jе предсjедник Синдиката упутио 18.2. одговорено jе тек двиjе недjеље касниjе, уочи састанка запослених и сазнања о поднесеноj кривичноj приjави - наводи се у допису запослених.

Музичари и запослени у МЦЦГ разматрали су могућности коjе ће им помоћи да се њихов рад настави у смислу даљег напретка и афирмациjе музичке умjетности, у складу са Правилником, Статутом и свим актима коjи ову институциjу воде наприjед. Разматране су могућности и штраjка, али се одустало од тога управо због публике коjа ужива у њиховим наступима.

- У току jе инициjатива сакупљања потписа запослених за разрjешење пословне директорке, и коjа ће бити прослиjеђена Савjету и Министартсву просвjете, науке, културе и спорта Црне Горе, наводе у писму запослени у МЦЦГ.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:18