Музички центар Црне Горе / -фото: фејсбук
08/03/2022 u 23:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Три члана Савјета МЦЦГ поднијела кривичну пријаву против пословне директорице

Наводи да су одлуке донешене мимо закона одбацуjем као неутемељене, нетачне и површне, наводи Дамјановић

Три члана Савjета Музичког центра Црне Горе, Вања Вукчевић, Маринко Павићевић и Александар Перуновић, подниjели су приjаву Основном и Специjалном државном тужилаштву у циљу преиспитивања законитости рада руководства МЦ ЦГ. Они су обавиjестили запослене да jе пословна директорица Исидора Дамjановић дониjела четири одлуке коjе нису у њеноj, већ у надлежности Савjета, чиме jе, како тврде, више пута прекршила Закон о култури и Статут МЦ ЦГ.

– Пословна директорица Исидора Дамjановић дониjела без сагласности Савjета Одлуку о условима и цjеновнику за изнаjмљивање сценског и осталог простора у МЦЦГ, Одлуку о формирању цjеновника улазница за концерте и програме МЦ ЦГ, расписивање и спровођење Конкурса за израду графичког знака/логотипа МЦЦГ и расписивање и спровођење аудициjе за приjем чланова у Балетски студио – наводи се у писму достављеном "Дану" коjе потписуjу запослени у МЦЦГ.

image

Исидора Дамјановић, пословна директорица МЦЦГ

-фото: МЦЦГ

Писмо jе добила и Дамjановић коjа тврди да су у њему изниjети "злонамjерни, непримjерени и нетачни наводи".

Она је нагласила да је свака одлука коjу је дониjела у току досадашњег мандата била jе у циљу изградње новог имиџа и позиционирања МЦЦГ и Црногорског симфониjског оркестра на црногорскоj културноj сцени, те приближавања културе коjу стварамо свим грађанима, кроз броjне садржаjе, едукациjу, улагање у младе таленте и сарадњу са релевантним институциjама.

– Одлуке као што су: Одлука о условима и цjеновнику за изнаjмљивање сценског и осталог простора у МЦЦГ, Одлука о формирању цjеновника улазница за концерте и програме МЦЦГ, расписивање и спровођење Конкурса за израду графичког знака/логотипа МЦЦГ и расписивање и спровођење аудициjе за приjем чланова у Балетски студио, дониjете су у консултациjама са правном службом и заведене у дjеловодник како и налажу правилници пословања. Па у вези са тим наводи да су ове одлуке донешене мимо закона одбацуjем као неутемељене, нетачне и површне, што могу доказати документациjом пред надлежним органима – навела је, између осталог, пословна директорица у реаговању.

Она је још навела да Савjет МЦЦГ ниjе био функционалан, због оставке два члана тог тиjела (Срђан Булатовић и Вујадин Кривокапић), од средине 2021. године, а њихова су мjеста попуњена новим члановима тек у фебруару.

Чланица Савjета изабрана од запослених у МЦ ЦГ Вања Вукчевић jе у изjави за "Дан" истакла да jе од самог почетка рада у Музичком центру Црне Горе пословна директорица Дамjановић "имала ниподаштаваjући однос према актуелним члановима Савjета".

– Упознаjући колектив, у првом реду чланове Црногорског симфониjског оркестра са броjним потезима пословне директорице коjи су код многих изазвали изненађење и невjерицу. Рецимо, од тоалета за инвалиде направљена jе кухиња, два тоалета за публику претворена су у туш кабине за балетски ансамбл, бачена су четири стара барокна тимпана, као и комплетан пропагандни материjал и контигент штампаних улазница са бившим логом МЦ ЦГ - наводи представница радника.

Како наводе у писму достављеном медиjима, на састанку jе изражено "велико незадовољство чланова Црногорског симфониjског оркестра, jер пословна директорка са њима комуницира путем меjла и три огласне табле".

- Музичари су изразили незадовољство чињеницом да им се од октобра ни пословна ни умjетничка директорка (Мирjана Живковић) нису обратиле као ансамблу у цjелини, што им jе више пута сугерисано, као неписано правило у свим ансамблима овог типа и коjе су бивши директори увиjек поштовали. На допис коjи им jе предсjедник Синдиката упутио 18.2. одговорено jе тек двиjе недjеље касниjе, уочи састанка запослених и сазнања о поднесеноj кривичноj приjави - наводи се у допису запослених.

Музичари и запослени у МЦЦГ разматрали су могућности коjе ће им помоћи да се њихов рад настави у смислу даљег напретка и афирмациjе музичке умjетности, у складу са Правилником, Статутом и свим актима коjи ову институциjу воде наприjед. Разматране су могућности и штраjка, али се одустало од тога управо због публике коjа ужива у њиховим наступима.

- У току jе инициjатива сакупљања потписа запослених за разрjешење пословне директорке, и коjа ће бити прослиjеђена Савjету и Министартсву просвjете, науке, културе и спорта Црне Горе, наводе у писму запослени у МЦЦГ.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
26. jun 2022 00:48