23. Dani orgulja – Dies organorum / -FOTO: TANJA DROBNJAK © KCB
27/06/2023 u 12:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Beogradu otvoren 23. međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum

Festival Dani orgulja - Dies organorum posvećen je kako klasičnom muzičkom nasljeđu kompozicija specifično za orgulje, tako i savremenim izvođačkim praksama. Ove godine nastupiće orguljaši iz Njemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije

Dani orgulja – Dies organorum održavaju se po 23. put u Beogradu. Sinoć su, pred prepunim auditorijumom Katedrale Blažene Djevice Marije na Neimaru, riječi dobrodošlice muzičarima, pokroviteljima festivala i posebno publici, uputili Aleksandar Ilić, direktor KCB u odlasku i urednica Muzičkog programa KCB Ljubica Solunac.

Koncert koji je otvorio 23. Dane orgulja – Dies organorum izveo je mađarski orguljaš Žolt Mesaroš, istraživač opusa za orgulje Franca Lista, orguljaš i muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte. On je na Danima orgulja program započeo svojom kompozicijom, a potom interpretirao i dela Lista, Vagnera, Donanjija i Vijerna, obavijestili su iz Kulturnog centra Beograda.

Nakon nastupa u Beogradu na 23. Danima orgulja on će nastupiti i u Subotici u okviru manifestacije Noć orgulja, a oba gostovanja podržalo je Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu.

Festival Dani orgulja - Dies organorum posvećen je kako klasičnom muzičkom nasljeđu kompozicija specifično za orgulje, tako i savremenim izvođačkim praksama. Ove godine nastupiće orguljaši iz Nemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije.

Među ostalima, zahvaljujući nastavku saradnje sa Muzičkom produkcijom RTS-a, a na festivalu nastupiti vokalno-instrumentalni sastav Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije. Koncert "Orgulje u savremenim muzičkim tokovima", pored samog izvođačkog dijela, sadržaće i vizuelne improvizacije u vidu svjetlosne instalacije koje je osmislio Izvanredni Bob. Festival uključuje i program za djecu, kao i Ljetnju školu orgulja.

Festival se održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje su građani Beograda ponosni. Samo postavljanje ovog instrumenta bilo je povod za pokretanje festivala 2001. godine.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Beograda, Beogradske nadbiskupije, Gete instituta u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Odjeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu, Sokoja, norveške fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), kao i Informatike i Alma Quattro.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ORGULJEBEOGRADKCB
13. maj 2024 03:16