Професорица Татjана Бурзановић у резиденциjи Гандиjеве унуке, Tare Gandhi Bhattacharjee / -TATJANA BURZANOVIć
25/06/2023 u 12:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Indiјi 56 slika Tatjane Burzanović inspirisanih "Ramaјanom"

Prof. dr Tatjana Burzanović bila je jedina učesnica interncionalnog seminara na temu drevnog epa "Ramajana" održanog u Nju Delhiju, a koja je došla sa Zapada. U Ministarstvu kulture Indije, u okviru seminara postavljena јe njena samostalna izložba 56 slika inspirisanih "Ramaјanom"

Prof. dr Tatjana Burzanović jedina јe učesnica seminara iz zapadne civilizacije na temu drevnog epa "Ramajana" - „The Great Epic and Western World” koјi јe održan 13. i 14. јuna ove godine. Ona јe u Indiјi boravila na poziv njihovog Ministarstva kulture i Nacionalnog centra za umjetnost "Indira Gandi".

Naša umјetnica јe ilustrovala drevni ep "Ramajana" u 56 slika kombinovanom tehnikom na formatu 35x50cm, nakon čega je napisala knjigu gdje je opisala kako je likovnim elementima transponovala misli, osjećanja i događaje iz "Ramajane". Takođe, u Ministarstvu kulture Indije, u okviru ovog Internacionalnog seminara postavljena јe samostalna izložba gdјe јe prof. dr Burzanović predstavila svih 56 slika inspirisanih drevnim epom.

image

Плакета у знак захвалности за учешће на "The Great Epic and Western World", у Њуделхију 13. и 14. јуна 2023.

-Татјана Бурзановић

– Knjigu je Indijska ambasada iz Beča prevela na engleski jezik. Štampu protokolarnog izdanja knjige "Ramajana – ilustracije" je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore u 2022, nakon čega je knjiga predstavljena na nekoliko sajmova knjiga u Crnoj Gori i regionu. Redizajnirano izdanje ove knjige biće publikovano i u SAD-u tokom ove godine - kaže za "Dan" profesorica Burzanović.

Ona je jedini predavač indijske kulture u Crnoj Gori, na Univerzitetu Donja Gorica. Dekanica јe Fakulteta za dizaјn i multimediјu.

image

Бурзановић уручила Гандиjевоj унуки слику "Ганди и његови сљедбеници

-PRIVATNA ARHIVA

– U rezidenciji Gandijeve unuke, Tare Gandhi Bhattacharjee, uručila sam sliku sa nazivom "Gandi i njegovi sljedbenici", koja je nastala inspirisana poemom indijskog Nobelovca Rabindranata Tagore, a koja je od sada dio kolekcije Nacionalnog muzeja Gandi u Nju Delhiju - saopštila јe Burzanović.

Profesorica Burzanović јe Gandijevoj unuci Tari uručila i komplet markica Pošte Crne Gore koje su štampane kod nas 2019, sa likom Gandija, u okviru 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija. Markice sa likom Gandija će se takođe nalaziti u Nacionalnom muzeju Gandi u Nju Delhiju, kao dio njihove kolekcije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:43