Vizual za festival / -FOTO: FILMSKI CENTAR CRNE GORE
21/09/2023 u 14:37 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Kotoru počinje festival „Uhvati film”

Međunarodni filmski festival "Uhvati film" počinje sјutra, 22. septembra, i traјe do 24. septembra u Kotoru. Četvrto izdanje ovog festivala prikazaće publici 20 kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, domaća i regionalna ostvarenja

Festival „Uhvati film” počinje sjutra (22.09) projekcijom filmova i predavanjem psihološkinje Olivere Marković u kotorskoj Gimnaziji na temu: "Vršnjačka podrška - I meni je važno". Festivalski program nastavlja se segmentom "Uhvati filmić" u OŠ "Savo Ilić". Učenici će pogledati animirane filmove na temu inkluzije, a na istu temu radionicu i razgovor sa učenicima imaće glumica Branka Otašević. Sjutra popodne počinje i radionica fotografije "Mijenjamo perspektivu" koju tokom festivala vodi fotograf Duško Miljanić.

Sjutra veče, tokom svečanog otvaranja biće otvorena izložba fotografija "Invisible Lives", a održaće se i panel diskusija "Žene i invaliditet - Gdje je tu film" koju moderira Nataša Nelević, a učesnice su Marina Vujačić, direktorica UMHCG i Milesa Milinković, direktorica Filmskog festivala "Uhvati film" Novi Sad.

Organizatori i prijatelji festivala

Festival „Uhvati film” organizuje NVU "Art 365" uz podršku Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor, Resursnog centra "Peruta Ivanović" i Filmskog centra Crne Gore. Festival su podržali i privredni subjekti Domaća trgovina, hotel Cattaro i hotel Porto In.

Prijatelji festivala su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), JU Gimnazija Kotor i OŠ "Savo Ilić".

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival "Uhvati film" koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.

Drugog festivalskog dana masterklas na temu "Kako sam snimiti film" održaće režiser Dušan Vuleković, a zatim će biti održan okrugli sto MREŽA - na kome će učestvovati predstavnici filmskih festivala iz regiona i Evrope koji se bave temom invalidnosti u filmskoj industriji.

Festival se završava segmentom "Kroasan, kafa i kratke priče" gdje će gost biti Sead Šabotić, režiser i koordinator Inkluzivnog filmskog kampa.I ove godine ulaz je besplatan za sve programske segmente.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 09:14