фото: Приватна архива / - фото: Приватна архива
27/04/2022 u 19:22 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Вирпазару након 20 година обновљена библиотека

Управница Градске библиотеке у Бару, Соња Лалевић, истакла је значај отварања Подручног одјељења, посебно због чињенице да је заснована на принципима савременог библиотекарства

У Вирпазару данас је отворено Подручно одјељење Градске библиотеке „Иво Вучковић“. Фонд од 3000 књига биће на располагању мјештанима којима је након 20 година остварена жеља да поново имају мјесну библиотеку. Уз електронску обраду података и аутоматизовану позајмицу књига, умногоме ће бити олакшан рад и библиотекарима и корисницима.

Према ријечима директора, Ерола Маруновића, Културни центар Бар је уложио додатне напоре да обновљена библиотека отвори врата љубитељима писане ријечи у овом дијелу барске општине.

- Библиотекарство у Црмници има дугу, али испрекидану историју. Послије отварања прве читаонице на Вирпазару, септембра 1886. године, услиједило је оснивање бројних сеоских и школских читаоница, али је њихов рад често прекидан и затваране су. У новијем периоду, многи покушаји обнове њеног рада нису били успјешни - истакао је Маруновић.

Управница Градске библиотеке у Бару, Соња Лалевић, истакла је значај отварања Подручног одјељења, посебно због чињенице да је заснована на принципима савременог библиотекарства.

 - Самим отварањем, ово одјељење је укључено у систем који омогућава аутоматизацију комплетног пословања, дакле електронску обраду података и аутоматизовану позајмицу књига. Поред тога, члановима вирпазарске библиотеке на располагању су и наслови из матичне библиотеке у Бару - каже Лалевић.

Посебно задовољство због отварања истакли су и први донатори књижевних дјела подручној библиотеци, писци Невен Милаковић и Светозар Ђуришић.

У умјетничком дијелу свечаног отварања, наступили су пијанисткиња Ана Вуказић и глумац Бранко Илић који говорио Шекспирове стихове.

Иначе, заинтересованим корисницима понуђена је бесплатна годишња чланарина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:02