Најбољи млади литерати са Бојанић Лаловић и организаторима / -IVAN PETROVIC-IPE
29/04/2022 u 22:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уједињени интересима дјеце и књижевности

Mанифестација "Дани Драгана Радуловића" отворена је додјелом награда дјечјим литерарним и ликовним радовима, као и књижевне награде Мелити Рундек

Пјесмом Ларе Реџепагић на стихове Драгана Радуловића (1950 - 2002), коју је компоновао Зоран Пророчић а аранжирао Саша Таминџић, почела је друга манифестација посвећена овом истакнутом црногорском и југословенском књижевном ствараоцу за дјецу и ТВ аутору. Свечност отварања "Дана Драгана Радуловића" у организацији подгоричког Секретаријата за културу и спорт и Фондације Драган Радуловић одржана је у КИЦ-у "Будо Томовић", у присуству породице пјесника, бројних званица, једнако као и бројне дјеце, њихових наставника и родитеља.

Манифестација постоји тек другу годину, али је успјела у регионалним оквирима да оствари препознатљивост захваљујући концепту, садржају и учесницима, рекла је Ана Медиговић, секретарка Секретаријата за културу и спорт Главног града, отварајући "Дане Драгана Радуловића". Томе је допринијело и оснивање истоимене регионалне књижевне награде која се додјељује за најбољу књигу за дјецу и младе објављену у протеклој години.

– Укупно Радуловићево стваралаштво, књижевно, телевизијско, и ликовно, и данас је подједнако актуелно као и прије више деценија када је настајало - рекла је, између осталог, Медиговић. Додала је и да ова манифестација доприноси уједињењу и то на најљепши начин - умјетношћу, културом, интересима дјеце и њихових образовних и развојних потреба.
Услиједило је уручење награда најуспјешнијим од 1.200 ученика и ученица који су учествовали на литерарном и ликовном конкурсу на тему Радуловићевих стихова: "Дај, одрасли свијете, буди једном дијете".

Најуспјешнији мали - велики писци и сликари

Предсједница стручног савјета за избор најбољих литерарних радова Зоја Бојанић Лаловић истакла је да нам је Радуловић суптилно поручио да онолико колико успијемо задржати дијете у себи, истински ћемо трајати. Поред ње чланови савјета били су Блага Журић и Валентина Кнежевић, које су бирале између 245 литерарних радова. Њиховом одлуком у категорији петог и шестог разреда, најбољи су Анђелка Маговчевић, VI разред, ОШ "Кекец", Сутоморе - прво мјесто, Маша Милићевић - друго мјесто, ОШ "Владика Данило", Српска, Голубовци и Српко Кадрић, VI разред ОШ "Владимир Назор", Подгорица, треће мјесто. У другој категорији, такмичили су се ученици седмог, осмог и деветог разреда. Најбољи су били Сара Томановић, VIII разред, ОШ "Олга Головић", Никшић - прво мjесто; друго мjесто - Николина Бараћ IX разред ОШ "Павле Жижић", Његњево, Биjело Поље и треће мjесто - Владана Поповић, VIII разред, ОШ "Вук Караџић", Подгорица. Специјалну награду додијелили су Ива Николић, V разред, ОШ "Војин Поповић", Дрезга, Подгорица.

Предсједник стручног савјета за избор најбољих ликовних радова Веско Гаговић, истакао је да су дјеца на свој аутентичан и хумористичан начин одговорили на тему, без уплива одраслих. Поред Гаговића у жирију су радили Маша Влаовић и Драган Берилажић. Одлучили су да награде припадну сљедећим ученицима: Лана Ораховац, I разред, ОШ "Југославија", Бар - прва награда, друга награда - Мија Стијовић, IV разред, ОШ "Владика Данило", Српска, Голубовци, и трећа награда - Нађа Нововић, II разред, ОШ "Бајо Јојић", Андријевица.

Прва добитница књижевне награде "Драган Радуловић", Мелита Рундек, којој је признање припало за роман "Случај Мирковог брата" није непосредно присуствовала, али се обратила онлајн, као што је учинила и представница ИК "Љевак" која је публиковала роман.

Рундек је истакла да су је док је гледала програм одушевила дјеца учесници манифестације, јер "они су савршени људи", у, како је касније додала, несавршеном свијету. Она је истакла и да је њен главни лик, који болује од вишка доброте, у ствари критичар тог свијета. Додала је и да се нада да ће својим наредним дјеловањем оправдати ову награду, а да ће њена књига потакнути дјецу на читање.

Награду је умјесто ње од градоначелника Ивана Вуковића примио књижевник Шимо Ешић, један од чланова жирија којим је предсједавао Павле Горановић. Поред њих, у раду су учествовали и чланови жирија: Светлана Калезић Радоњић, Драгана Кршенковић Брковић и Зорана Опачић.

Ешић је и образложио награду у име жирија, претходно истичући да му је срце поскочило од радости када је установљена манифестација, а још и више када је установљена награда која носи име његовог пријатеља Драгана Радуловића.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:18