”Умијеће држања за руке”, визуал / -ФОТО: ЦСУЦГ
07/04/2022 u 14:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умијеће држања за руке

Павиљон Црне Горе на 59. Венециjанском биjеналу умjетности свечано се отвара 21. априла у Палати Малипјеро, у 18.30 часова, саопштили су из Центра савремене умјетности Црне Горе, који је организатор и извршни продуцент црногорског представљања на једној од највећих смотри савремене умјетности.

Ове године Црну Гору представљаће ликовни умјетници Данте Буу, Лидиjа Делић и Иван Шуковић, Дарко Вучковић, Jелена Томашевић, као и Умjетничка колекциjа Несврстаних земаља са радовима Zuzana Chalupove, Renea Portocarrera, непознатог умjетника из Ирака и видео записом рада Bernarda Matemera. Комесарка Павиљона jе Jелена Божовић, пословна директорка ЦСУЦГ, а кураторка jе Наталиjа Вуjошевић, ликовна умјетница и кустосиња. Мото црногорске поставке је "Умиjеће држања за руке/док се пробиjамо кроз седиментни облак" ("The art of holding hands/as we break through the sedimentary cloud"). Како се наводи, поставка ће приказати како се гради искуство налик научнофантастичноj причи о могућим будућностима, плетући jе кроз мултитемпоралне и интергенерациjске погледе умjетника коjи долазе из различитих друштвених и историjских контекста коjи се таложе на простору данашње Црне Горе.

"Млијеко од снова" за све

Црна Гора се на Венецијанском бијеналу, које постоји од 1895, представља од 2009. године. Бијенале ће званично бити отворено 23. априла, а поставке у павиљонима моћи ће да се погледају до 27. новембра ове године.

Кураторка овог, 59. Биjенала jе Ћећилиjа Алемани, која је тему дефинисала као "Тhe milk of dreams" ("Млијеко од снова") по истоименој књизи Леоноре Карингтон (1917-2011). Према обjашњењу Алемани, Карингтонова jе описивала магични свиjет у коjем се живот константно преображава кроз призму имагинациjе, гдjе свако може да се промиjени, трансформише, постане нешто друго или неко други. "Изложба нас води на имагинарно путовање кроз метаморфозе тиjела и дефинициjе човjечности", навела jе Алемани.

– Ова прича настаjе на маргинама "свиjета", коjи данас називамо глобалним капитализмом, из простора акутне дистопиjе дезинтегрисаног "тиjела" (друштва, нациjе, природе) коjе се под константним турбуленциjама, утицаjима и потресима миjења и губи чврсту опну и као расути облак идеологиjа, догађаjа, слика, страхова и снова плута у времену и простору. Оваj седиментни облак откачен jе од ткива колективног тиjела коjе се константно дезинтегрише; може се посматрати као безнадни хаос и мрак, константан извор анксиозности и песимизма. Али хаjде да видимо ово као прилику да се ослободимо алгоритма и такмичења и да плетући нове везе међу актерима и елементима увjежбавамо могућност стварања новог jезика и имагинизирања новог почетка - наводи се између осталог о изложби.

Покровитељ учешћа Црне Горе на Биjеналу jе Министарство просвjете, науке, културе и спорта.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:09