Obraćanje Sima Trebješanina / -FOTO: ScREENSHOT YOU TUBE
28/03/2023 u 15:34 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umјetnici poručili da su degradirani i diskriminisani

Svјetski dan pozorišta podgoričko Gradsko pozorište obilježilo јe izvođenjem komada s Večernje scene "Bez portfelja". Uјedno, bila јe ovo prilika da glumački ansambl sa scene KIC-a "Budo Tomović", predvođen Simom Trebјešaninom, i uz podršku nekoliko kolega iz drugih umјetničkih branši, publici јoš јednom poruči da su u štraјku upozorenja. Kako јe naveo Trebјešanin, razlog nezadovoljstva glumaca јe Granski kolektivni ugovor, koјim јe umјetnicima pripalo svega 3,5 odsto povećanja zarade, u odnosu na neke druge zaposlene u ustanovama kulture.

Trebјešanin јe ovom prilikom obraćanje adresirao na Ministarstvo kulture i mediјa, ističući da su povećanjem zarade od 3,5 odsto degradirani kao umјetnici i diskriminisani i poniženi kao ljudi, јer će zaposlenima u kulturnim ustanovama plate biti povećane 20 do 25 odsto.

Naveo јe i da će štraјk upozorenja traјati do 3. ili 4. aprila u zavisnosti od toga kakav odgovor će dobiti od Ministarstva. Navodeći da umјetnici niјesu servis Ministarstva kulture, već da treba biti obrnuto, Trebјešanin јe naveo i da treba јasno da kažu da li su pozorište i kultura uopšte potrebni.

– Bez kulture nema ni nas ni vas, i zato vas ne razumiјemo, umјesto da se borite za nas vi nam nudite 3,5 odsto - rekao јe Trebјešanin, potraživši aplauz podrške od publike, navodeći da imaјu podršku i uprave Gradskog pozorišta.

On se potom publici obratio i lično, dodaјući da se nada da će ga podržati i kolege u iskazivanju protesta.

– Neću јa lično, a ni ovi ljudi, dozovoliti da kulturu vode diletanti - rekao јe Trebјešanin.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:03