Da li su umjetnici ptorevni društvu, pitaju se štrajkači / -FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
25/03/2023 u 13:09 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umjetnici štrajkom upozorenja istakli nezadovoljstvo novim Granskim kolektivnim ugovorom

Zahtijevaju umjesto 3,5 odsto povećenje koeficijenta od 20 do 25 procenata

Zaposleni u umjetničkom sektoru ustanova kulture organizovali su juče u Podgorici štrajk upozorenja, nezadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 16. marta. Umjetnici iz svih pozorišta, Muzičkog centra Crne Gore,, likovnjaci i drugi okupili su se u deset sati u Bokeškoj ulici, noseći transparente među kojima je dominurao onaj koji govori direktno o razlogu zbog čega su se kulturni radnici umjetničkog sektora pokrenuli na štrajk upozorenja - "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"...

Naime, umejetnike je izvela u Bokešku ulicu, na štrajk upozorenja, činjenica da po novom Granskom kolektivnom ugovoru umjetnička grupa poslova dobija svega 3,5 odsto povećanja na zarade, dok ostali radnici u kulturi od 20 do 25, pa i više.

Štrajk, koji je, kako je rekla članica ansambla Gradskog pozorišta Katarina Krek, organizovao ovaj teatar, ali samo iz tehničkih razloga.

Gumac Miloš Pejović je kazao da su se umjetnici odlučili na štraj prije svega zbog ljubavi "prema onome što stvaramo na ovoj sceni, ljubav prema poslu". On je kazao da odnos prema zaradama umjentičkih profesija diskriminacijaupitavši se da li "ovo društvo ne želi umjetnike, li njihova djela". Podsjetivši da su umjetničke profesije sada dobile najniže povećenje zarade u nizu povećenja zarada koje su se desile u prethodnom periodu, u uprotnom bi, kako je rekao, "svi bismo bili u stanju socijalne ptoebe imajući u vidu inflaciju koja nas ovih dana parališe".

Javnosti su se obratili, između ostalih, i Petar Garić iz CSO, Mihailo Caušević predsjednik Sindikalne organizacije CNP-a, glumica ansambla Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" Jelica Vukčević, Jovan Krivokapić, glumac Nikšićkog pozorišta, predsjednik Udruženja glumaca Crne Gore Vukan Pejović, a podršku je, saopštila je Katarina Krek, dao i FDU.

Štrajk upozorenja podržali su umjetnici iz Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a Budo Tomović, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.

Da podsjetimo predstavnici umjetničkog sektora u ustanovama kulture imali su sastanke sa predstavniocima sindikata i Ministarstva kulture i medija, ali kako je juče saopšteno u nekoliko navrata, nisu zadovoljni rezultatom.

S druge strane, iz MKM su u petak saopštili su saopštili da su juče predstavili potencijalna rješenja, kojim bi se dodatno sagledala specifičnost umjetničke grupe poslova i našao kompromis.

Ukoliko na sjednici Odbora ne dođe do odluke kojom će se umjetničkom sektoru uvećati koeficijenti na 20 do 25 odsto umjetnici su najavili štrajk i obustavu svih kulturnih dešavanja u državi.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:23