Глигоровић и Стаматовић Вучковић / -LAZAR RUZIC
09/10/2021 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упечатљива аутентичност споменика социјализма

Књига "Споменици II свjетског рата у Црноj Гори‘‘ архитектице др Славице Стаматовић Вучковић, у издању "Expeditio"-а представљена је публици на VII Интернационалном сајму књига у Подгорици. Књига је представљена у оквиру сајамског програма "Умјетност и политика" који уређује Нела Глигоровћ, која је и разговарала са Стаматовић Вучковић.

Како је истакнуто током разговора споменици и споменички комплекси на тлу Црне Горе, као и у осталим дијеловима бивше СФРЈ пројектовани су и реализовани као сјећање на жртве НОБ, као и социјалистичку револуцију током Другог свјетског рата. Самим тим, као уопште и сви споменици, нијесу могли избјећи политичку и идеолошку конотацију. Но, како је навела др Стаматовић Вучковић, у Црној Гори, за разлику од неких бивших југословенских република, споменици из социјалистичког периода нијесу доживјели намјерно уништавање посљедњих деценија, иако зуб времена чини своје. У посљедње вријеме, неки од њих су конзервирани. Као један од разлога зашто у Црној Гори нијесу уништавани, па су чак и одржавани, лежи у чињеници да је то и питање континуитета позитивног односа локалне заједнице према том времену. Књига је иначе, резултат истраживање др Стаматовић Вучковић, а које је опет дио регионалног пројекта.

МоМА допринијела видљивости умјетности социјализма

Вриједност и значај споменика из периода социјализма, а које су радили врхунски архитекти и ликовни умјетници тог времена, и сви су били у ствари конкурсна рјешења, најприје су препознали људи са стране, истиче архитектица. Јер, додаје она, издвајају се по својој монументалности, али која је савршено уклопљена у пејзаж. Притом, за разлику од споменика из тога периода других социјалистичких држава, осјећа се аутентичност и слобода умјетности и архитектуре. Зато и даље фасцинирају, каже Стаматовић Вучковић. А, тој видљивости сигурно је допринијела и изложба у њујоршкој МоМА-и одржана 2018. године, на којој су, између осталог, представљени и споменици из социјалистичког периода.

Стаматовић Вучковић је навела и да је неопходна даља стратегиjа и визиjа државе и институциjа како би се они учинили видљивиjим и били на таj начин сачувани. Стаматовић Вучковић је нагласила и важност споменика као мjеста сjећања заjеднице, али и мjеста догађања и окупљања у новом времену, који не говори само о прошлости већ и о садашњости.

– Данас ми се чини битним улога споменика као активатора у јавном простору. То би, поред јаких порука, требала да буде њихова главна улога. Јер, они служе да генеришу и активирају јавни простор и подижу његов квалитет. Ако не подижу квалитет простора, онда они на мјесту гдје су постављени нијесу добродошли - рекла је др Стаматовић Вучковић, између осталог.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:37