Урош Лајовиц успјешно предводио ЦСО / -Срђан Бољевић
21/06/2021 u 00:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Урош Лајовиц: Ја сам их видио, а они су ме слушали

Црногорски симфонијски оркеастар још једном наступомје обрадовао љубитеље класичне музике у Подгорици изводећи захтјевна дјела славних композитора класицизма и романтизма - Бетовена, Листа и Шуберта

Под руководством маестра Уроша Лаjовица црногорски симфоничари извели су Бетовенову увертиру "Кориолан", Шубертову Велику симфониjу у ц-дуру, док нам се свирајући солистичку дионицу Концерта за клавир и оркестар бр. 2 у а-дуру Франца Листа у пратњи нашег оркестра први пут представила бугарска пијанисткиња Пламена Мангова.

Искусни Лајовиц, један од најзначајнијих диригената Југославије и један од твораца и стубова словеначке сцене класичне музике у послијератном периоду, у изјави за "Дан" само неколико минута након овог концерта је истакао да је основна одлика овог оркестра његова младост.

– Потребно им је искуство и рутина, јер кад једно дјело свираш пет пута онда знаш шта треба и како. Лијепо смо сарађивали, ја сам их видио, а они су ме слушали – казао је Лајовиц.

Лајовиц је некадашњи шеф-диригент Београдске и Словеначке филхармоније, Симфониjског оркестра ХРТ-а и камерних оркестара РТВ Словениjа и "Словеникум", гостуjући диригент броjних угледних оркестара, умјетник који је током своjе четрдесетогодишње кариjере одржао преко 1.400 концерата.

Пламена Мангова, први пут је наступила пред црногорском публиком. Најприје је истакла да је, иако први пут у Подгорици и Црној Гори, "имала утисак као да је стигла кући".

– Иако живим већ седам година у Бриселу, а прије тога моја адреса је била у Мадриду, знате, ја сам из Бугарске. Осјећам словенску емоцију која је овдје готово опипљива и у менталитету и током разговора с људима. Да, баш се осјећам као да сам код куће и апсолутно сам задивљена атмосфером и дочеком – рекла је за "Дан" бугарска пијанисткиња.

Она је пуна хвале за наш оркестар истичући да је веома задовољна вјежбама које је имала са оркестром. Памтиће овај концерт и фантастичну сарадњу са местром Лајовицем, са којим је већ сарађивала прије неколико година у Софији.

– И ово је била фантастично као и кад сам са њим сарађивала прије неколико година када сам свирала Моцартов Кончерто. Осјећам огромни респект према њему, јер то је човјек и умјетник који посједује невјероватну енергију и огромно знање – прокоментарисала је она за "Дан".

Листов концерт је, како каже, већ дуго један од њених најдражих концерта из епохе романтизма. Прије много година га је савладала и никад га се не засити.

– Не разумијем људе, а има их, који кажу да им је Лист тежак. Нисам међу њима, наравно. Велики сам поштовалац и обожавалац Листа. Он је један од мојих најдражих композитора. Да би вољели Листа морате познавати особену естетику његове музике. Он је увијек у оној зони између - његова музика је и анђеоска и дијаболична, с једне стране сте на земљи, а с друге на небу. Ето, такав је Лист. Можда та естетика није за сваког... И пијанистима је она веома захтјевна - није довољно да сте виртуоз, морате да га разумијете. То је Лист... Овај концерт који сте вечерас чули је апсолутно ремек-дјело и баш је од оних његових композиција које вас натјерају да постанете његов безусловни обожавалац – казала је Пламена Мангова.

С.ЋЕТКОВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:44