Na ploči u Biljardi upisano ime Dubravke Ugrešić / -NMCG/INSTAGRAM
11/11/2023 u 15:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uručenje Njegoševe nagrade u ponedjeljak na Cetinju

U Vladinom domu na Cetinju nagradu će preuzeti predstavnici Fondacije "Dubravka Ugrešić"

Njegoševa nagrada za 2023. godinu, koju je posthumno dobila književnica, naučnica i publicistkinja Dubravka Ugrešić, svečano će biti uručena 13. novembra, u 19 sati, u Vladinom domu na Cetinju, a preuzeće je predstavnici Fondacije "Dubravka Ugrešić".

Svečanosti će prisustvovati ministarka kulture i medija Tamara Vujović i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Ovogodišnja laureatkinja je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost.

U istoriji Njegoševe nagrade, među prethodnih 16 dobitnika samo je jedna književnica, odnosno žena dobila nagradu, i to Desanka Maksimović, 1984. godine.

Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede. Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka.

Na mermernoj ploči u Biljardi trajno je ispisano ime Dubravke Ugrešić, a fotografiju je objavio Narodni muzej Crne Gore na svom zvaničnom Instagram profilu. 

Njegoševa nagrada dodjeljuje se svake druge godine autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, kao i na albanskom jeziku.

Njegoševu nagradu dodjeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti. U žiri za dodjelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:58