Са пробе балета ”Tre sorelle” / фото: ПР центар
05/05/2022 u 23:01 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро премијера првог балета у организацији Балетског студија МЦЦГ: "Tre sorelle" испричане модерним плесом

Улоге бокешких сестара тумаче Ксенија Синђић, Мања Павићевић и Ања Лучић. Кореографију ради Александар Саша Илић, режију потписује Александар Николић, директор позоришта "Душко Радовић", а ауторски тим чине још словеначка балерина Моjца Маjцен, Дуња Костић, Сенка Ранисављевић и Георг Драушник

Премиjера балетске представе "Tre sorelle" биће одржана 20. маjа на Великоj сцени Музичког центра Црне Горе (МЦЦГ). Ријеч је о модерном балету, инспирисаном бокешком легендом са љубавном тематиком, на којој ових дана вриједно раде у Балетском студију, који дјелује од краја прошле године у оквиру Музичког центра, с циљем да његуjе, развиjа и популаризуjе балетску умjетност, казала је умјетничка директорка МЦЦГ Мирјана Живковић. Балетски студио предводи наша истакнута балетска педагошкиња и кореографкиња Викториjа Стругар.

Овом балетском премиjером, свечано ће бити отворена сцена новооснованог Балетског студиjа МЦЦГ, најавила jе Живковић.

Либрето за оваj сценско-музички проjекат заснован је на познатоj бокешкоj легенди, традиционалној причи о три сестре из Прчања и њиховоj несрећноj љубави према jедном младом поморцу, подсјетила jе Живковић.

Кореограф првог савременог балета Музичког центра је Александар Саша Илић, директор Културног центра Београда и кореограф Института за умjетничку игру, режију потписује Александар Николић, директор Позоришта "Душко Радовић" и професор на Институту за умjетничку игру, асистенткиња кореографа jе истакнута словеначка балерина Моjца Маjцен. За сценографиjу jе задужена Дуња Костић, а за костиме Сенка Ранисављевић из Београда. Аутор музичких аранжмана за балет jе Георг Драушник.

– Ово је модеран балет, естетика покрета jе модерна. За балерине комад представља изазов, jер се неке од њих први пут сусрећу са модерним техникама плеса. Играчице су прилично младе, али талентоване, и имаjу велику жељу и вољу да раде. Ако воља постоjи у процесу рада, неће осjећати захтjевност кореографиjе – казала jе Маjцен.

У балету "Тре сореле" три главне улоге - сестре тумаче Ксенија Синђић, Мања Павићевић и Ања Лучић. У балету ансамбла су још Тијана Драговић, Тамара Радоњић, Барбара Шушкавчевић, Сташа Шћепановић, Кристина Мркић, Наташа Рогановић, Елена Вујошевић и Ксенија Канкараш.

Ксениjа Синђић је казала jе да је балет "Тре сореле" за њу нешто сасвим ново, с обзиром да се бави класичним балетом.

– Ово jе модерни балет. Напорно jе, али мислим да ћемо оправдати очекивања коjа смо поставили – рекла jе Синђић, додајући да јој се посебно допада што се балеринама даје могућност да изнесу своје предлоге кад је кореографија у питању. Каже и да је "Балетски студио прилика за све нас, нарочито оне коjи студирају балет, да буду мотивисани да не одлазе из земље".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:10