Вуковић, Ђечевић, Вукчевић и Ивановић / -SRDJAN BOLJEVIC
25/06/2021 u 17:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успио остварити три принципа постмодерне

Култура је једна и једина, није ни мала ни велика, тако и ова променада, води нас кроз свјетове који нам омогућују да се сусрећемо и будемо блиски - казао је Вукчевић

"Дивинске променаде" назив је самосталне изложбе сликара Срђана Вукчевића која се може погледати у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија. Изложба је саставни сегмент ликовних програма манифестације "Подгоричко културно љето".

Кустоскиња изложбе Селма Ђечевић навела је да је изложба подијељена у два сегмента - слике и цртежи симболично названи "Јулимбришки врт" и други сегмент, просторне инсталације, ручно израђеног чадора "Исповједаоница Ефета" (Меморабилије), унутар које се налазе бројни предмети које је умјетник сакупљао или их и сам израдио. Овај дио поставке, додаје она, потврђује оцјену историчарке умјетности Лидије Мереник да се Вукчевићев умјетнички кредо може сажети у реченици - "живјети у слици". Ова изложба потврђује и да Вукчевићево стваралаштво нема пандан, оцијенила је Ђечевић.

– Зато нам чини посебну част што је изложба "Дивинске променаде", пројекат врхунских стваралачких домета, реализован управо у нашој умјетничкој галерији, Подгорици, родном граду умјетника, чији је специфични амбијент и особену оријентално-медитеранску естетику маестрално везао за универзална мјеста и велике историјске епохе - рекла је Ђечевић.

Култура је једна и једина

Сликар Срђан Вукчевић објаснио је да је изложби дао назив "Дивинске променаде" јер се у претходним циклусима бавио вртовима - парковима, а који су по њему мјеста непролазности, времена које не може бити заустављено, без обзира на епохе.

– Култура је једна и једина, није ни мала ни велика, тако и ова променада, води нас кроз свјетове који нам омогућују да се сусрећемо и будемо блиски - казао је Вукчевић, између осталог.

Потом је о Вукчевићевом раду говорио историчар умјетности из Дубровника Марин Ивановић, аутор текста каталога који прати изложбу. Он се више осврнуо на сегмент "Јулимбришки врт", наводећи да је Вукчевић наслов "позајмио" од књижевника Ива Војновића.

– Стваралаштво Срђана Вукчевића није нешто уобичајено, не можете га мимоићи, не можете га замијенити са било чим другим и онда одгонетнути што је то тачно по чему је оно другачије, и то је заправо задатак мој и мојих претходника - рекао је Ивановић, додајући да жели пронаћи кључ којим је могуће повезати све елементе Вукчевићевог опуса. Наводи да је могуће рјешење за "читање" у постмодерни, која инаугурише различитост унутар умјетничког опуса и искључује улогу умјетника који ради само једну једину ствар не би ли постигао нешто револуционарно, а притом, инаугурише личну симболику. Како истиче, Вукчевић је у томе успио.

Изложбу је отворио градоначелник Подгорице Иван Вуковић, који је рекао да Вукчевић на специфичан и непоновљин начин отјеловљује дух Подгорице.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:14