Булатовић и Никчевић / -ФОТО: БОЈАНА СЕКУЛОВИЋ
06/12/2021 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уврштени у нотни каталог свјетских класика

Булатовић и Никчевић су међу првим композиторима из региона коjи издаjу ноте за Naxos. Уједно, то је и наjава новог компакт диска Булатовића и Никчевића, "Feel the Moment" ("Осјети тренутак"), коjи ће за Naxos Records објавити у априлу 2022. године

Црногорски камерни састав, гитарски дуо који чине Срђан Булатовић и Дарко Никчевић, међу првима је из региона којима престижна издавачка кућа Naxos објављује не само аудио издања, већ и нотне записе. У издању Naxos Sheet Music Publishing обjављене су ноте њихових наjновиjих ауторских композициjа које су већ објављене као аудио записи на албумима које су објавили за ову престижну издавачку кућу. Овим издањем црногорски гитаристи добили су своjу композиторску web страницу, на коjоj се поред њихових обjављених нотних издања налазе биографиjе и описи њихових најзначајнијих албума и музичких критика. Овим су, као композитори, постали дио значаjног свjетског каталога нотних издања. Јер, Naxos Sheet Music Publishing у својој едицији поред дјела, нотних записа наjзначаjних музичких класика попут Баха, Паганиниjа или Штрауса, има и партитуре савремених свјетских аутора са дjелима за оркестре, камерне саставе и соло инструменте.

Потврда њиховог композиторског стваралаштва

Гитаристи наглашавају да је објављивање њихових партитура знак да су успјели да буду признати и као композитори, аутори који су успјели да споје различите музичке жанрове и стилове. То их чини и поносним, срећнима, каже Булатовић.
– То значи, да jе неко пажљиво слушао и анализирао наша дjела у коjима jе нашао смисао и интерес да уложи своjе вриjеме и новац и изда их. Ово jе потврда нечег jош узвишениjег од извођаштва, признати нас као ствараоце музичких дjела. Нас jе увиjек водила жеља и потреба ка стварању нечег специфичног, а опет са друге разумљивог и прилагодљивог времену у коме смо данас. Да дjело буде модерно, а опет ослоњено на умjетничку музику. Композициjе су настаjале из дубоких промишљања и разговора из коjих смо доносили закључке у ком стваралачком правцу кренути. Схватили смо да се пуно тога око нас миjења, а ми смо свjедоци како га вриjеме и савремене технологиjе прилагођаваjу садашњем и неким новим временима коjа долазе - наводи Булатовић.

Уједно издавање партитура је и наjава новог компакт диска Булатовића и Никчевића, "Feel the Moment", коjи ће објавити у априлу 2022. године за Naxos Records, jедну од наjвећих издавачких кућа умjетничке музике на свиjету. На сајту се може наћи и кратка најава за овај нови албум, односно "образложење" што их је инспирисало.

Ово неће бити њихов први албум за ову кућу, каже Дарко Никчевић, додајући да су досад објавили два албума и два сингл издања у аудио формату за Naxos Records. На њима се налазе 42 њихове ауторске композициjе, коjе су већ неколико година присутне на свим музичким платформама на интернету, а издати су и компакт дискови, појашњава Никчевић.

– Наредне године у априлу излази и наш трећи албум за Наксос са jош 14 композициjа. Дакле, укупно ћемо имати 56 композициjа коjе су самим аудио издањем за овако велику издавачку кућу, већ постале дио свjетског каталога умjетничке музике, што ниjе мала ствар. И наших 14 нових композициjа имаjу и своjа нотна издања за Наксос. По први пут у историjи, ноте црногорских композитора обjављуjе овако велики и реномирани свjетски издавач умjетничке музике, што jе веома значаjно и за нашу земљу, jер Црна Гора сада добиjа и своjе репрезенте у значаjном свjетском каталогу нотних издања. Публиковање нота jе велико признање за Срђаново и моjе умjетничко стваралаштво коjе нас додатно учвршћуjе на свjетскоj музичкоj сцени, али и лично задовољство jер ће музичари широм свиjета изводити нашу музику, коjа ће тиме живjети и траjати у будућности не само кроз наша извођења - истиче Никчевић.

Слично размишља и Булатовић, који сматра да објављивање нота њихових композиција није само промоција њихове, већ и музике Црне Горе, а шире и Балкана, Медитерана.

– Наше стваралаштво на оваj начин одлази и биће доступно у оне краjеве свиjета гдjе нису чули за нашу државу, а питање jе да ли уопште знаjу и гдjе jе наш регион тj. Балкан. Ово ће бити jедан од начина упознати културу неке земље, а то jе свакако наjлакше преко музике, због непостоjања jезичке бариjере. Задњих година наша дjела своjом специфичношћу и оригиналношћу крчила су нам пут ка многим мjестима гдjе вjероватно никада не би дошли да њих ниjе било. Наjновиjим нотним издањима добиjаjу jош бољу прилику да нас представљаjу другим - разним културама широм свиjета - каже Булатовић, додајући да је овиме започет временски дуг низ упознавања.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:32