Radislav Gardašević / - -
23/04/2024 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Veče poezije Radislava Gardaševića sjutra na Filozofskom fakultetu u Nikšiću

Nakon promocije nove knjige poezije Radislava Gardaševića "Moja tapija" u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, Gardašević će sjutra veče predstaviti svoju knjigu u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa početkom u 19 časova.

O knjizi, čiji izdavač je Udruženje književnika Crne Gore, govoriće prof. dr Dragan Koprivica, dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković, medijator Večeri biće pjesnikinja Nataša Lalatović, a ljubiteljima poetske riječi obratiće se i autor.

image

Moja Tapija

- -

Gardašević je pjesnik iz Nikšića, ima objavljen značajan broj zbirki, a tokom nekolike decenije zapažen je i njegov angažman na afirmaciji naših pjesničkih tokova.

Rođen je 1948. godine u Ublima čevskim, opština Cetinje. Više godina je radio u prosvjeti, a potom u biblioteci Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Sa mladim nikšićkim piscima osnovao je Književni klub “Vladimir Mijušković”, a potom s grupom pjesnika 1979. godine i Književni klub “Mirko Banjević”, koji je prerastao u istoimenu Književnu zajednicu, čiji je Gardašević predsjednik.

Prvu pjesničku zbirku “Da otvorim san” objavila mu je izdavačka kuća “Pobjeda” 1980. godine, a potom je izabran za člana UKCG. Zastupljen je u brojnim antologijama, uz veliki broj pjesama u našim najuglednijim zbornicima poezije, listovima i časopisima.

Za zbirku “Pregršti nesanice” 2009. dobio je književnu nagradu “Mirko Banjević”, a laureat je i “Vidovdanske povelje” UKCG.

Književno veče Milana Kneževića sinoć u Beranama, uz smijeh i aplauze

Ima zapaženo učešće u organizovanju književnih večeri u više gradova. Duži niz godina na Filozofskom fakultetu u Nikšiću vodio je izuzetno popularnu “Književnu tribinu četvrtkom” promovišući poznate književne stvaraoce Crne Gore i okruženja, a afirmisao je i pjesnike, studente Filozofskog fakulteta...

Još kao mlad stvaralac učestvovao je na Struškim večerima poezije “Mlada Struga” i Nikšićkim književnim susretima, a u Književnoj zajednici je svojevremeno pokrenuo i izdavačku djelatnost. Živi i stvara u Nikšiću.

Književni opus Gardaševića odiše arhetipskim slikama, uz posvećenost našoj prošlosti i istoriji, meditativnim i ljubavnim motivima i vizijama stvarnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:35