14. UnderhillFest tradicionalno u junu / - FOTO: UNDERHILLFEST
12/06/2023 u 16:32 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Večeras na UnderhilFest-u

Počinje program "U fokusu"

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” danas u 18 sati uu Podgorici, u okviru 14. Underhillfesta, započeće program „U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava.

Biće prikazan film „Voljeti Patrišu Hajsmit“ Eve Vitije. Film zasnovan na dnevnicima i ličnim bilješkama američke književnice Patriše Hajsmit i sjećanjima njenih ljubavnika, prijatelja i članova porodice, baca novo i sasvim drugačije svjetlo na život čuvene autorke kriminalističkih romana, fokusirajući se na njenu potragu za ljubavlju i problem sa seksualnim identitetom.  Patriša Hajsmit (1924-1995) napisala je više od 20 knjiga, od kojih je više od polovine do danas ekranizovano u SAD, Francuskoj i Njemačkoj. Već prema njenom prvom romanu Alfred Hičkok je 1951. snimio film „Nepoznati iz Nord-ekspresa“. Uprkos tom ranom uspjehu, Patriša za života nije doživjela neko istinsko priznanje. Tek kada je, nakon njene smrti, Entoni Mingela 1999. režirao hit „Talentovani gospodin Ripli“ javnost se ponovo zainteresovala za nju i njena djela. Sljedeći veliki hit bila je drama „Kerol“ Toda Hejnsa iz 2015. o tajnoj vezi dvije žene, u tumačenju Kejt Blanšet i Runi Mare, nominovana za šest Oskara. Film je zasnovan na djelimično autobiografskom romanu „Cijena soli“ koju je Hajsmit objavila 1952. pod pseudonimom Kler Morgan. Nakon filma biće organizovan panel diskusija u kojoj će učestvovati Marija Jovanović i Milica Prelević, članice feminističkog programa asocijacije „Spektra“, aktivistkinje za prava kvir zajednice.

Na košarkaškom terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku, u 21 sat biće prikazan film "A Istok reka teče" Jelene Radenović. Dokumentarni film "A Istok reka teče", koji se prikazuje u okviru selekcije „7 kratkih“, pokušaj je da se ožive i sačuvaju sjećanja iz djetinjstva, smještena u živopisni seoski pejzaž podno najsurovijeg planinskog vijenca na Balkanu, nazvanog Prokletije. Silazak sa Prokletija i potraga za porodičnom kućom, ujedno je silazak u dubinu duše, u srž identiteta. Putovanje je istovremeno spoljašnje i unutrašnje, vrsta spoznaje o čvrstoj vezi između geografskih i psiholoških karakteristika. Susret sa novim životom koji se ovde odvija, potvrđuje da je sila prirode jedina konstanta u kovitlacu burne istorije ljudi.

Nakon toga, u 21.35 sati, takođe na košarkaškom terenu, biće prikazan film "Raj za karaoke", finskog reditelja Ejnarija Pakanena, koji nas u svom filmu vodi na proputovanje kroz Finsku pokazujući strast tamošnjih stanovnika prema karaokama koje mogu biti organizovane u barovima, nečijem domu, garaži, pa čak i u sauni. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije.

U 23 sata, na košarkaškom terenu, biće prikazan film „Istražitelj“, inspirisan knjigom „The Investigator – Demons of the Balkan War“, glavnog protagoniste Vladimira Dzure, koji je bio prvi češki istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Željko Ražnatović – Arkan. Film, čiji je režiser i scenarist Viktor Portel, nastao je u saradnji tri države – Češke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.    

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 01:08