Добитници награда на Канли кули синоћ (ФОТО: ФФХН-МФФ) / -ФОТО: ФФХН-МФФ
28/08/2022 u 21:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Velika zlatna mimoza za film „Stric”

Dodjelom nagrada i projekcijom filma Roberta Ostlunda „Trougao tuge” večeras na Kanli kuli završen 35. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival

Gran pri – Velika zlatna mimoza u selekciji dugometražnog igranog filma otišla je u ruke reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića za film "Stric" saopšteno je večeras na Kanli kuli na zatvaranju 35. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala. "Stricu" je pripalo i posebno priznanje, Plaketa "Zoran Živković". A, kako je žiri obrazložio, priznanje im je pripalo “za podsjećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”.

Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za film "Zbornica" uz komentar žirija: “kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici”. Zlatna mimoza za najbolji scenario pripala je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film "Kelti", u kojem je ponuđen, kako stoji u obrazloženju žirija, “margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za cijelo društvo”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu ravnopravno јe pripala Marini Redžepović i Nives Ivanković (obјe glume u "Zbornici"), dok je najbolju mušku ulogu ostvario Predrag Miki Manojlović ("Stric"), a u odluci stoji: “Toliko puta smo ga vidjeli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”.

Nagrada "Živko Nikolić" za specijalni doprinos filmskom izrazu dodijeljena je Jeleni Stanković, za najbolju fotografiju u filmu "Strahinja Banović".

Žiri je dodijelio i Specijalno priznanje režiseru Ivanu Bakraču za film "Poslije zime", koji je “generacijski vapaj za slobodom”.

Zlatna mimoza za naјbolji dokumentarac pripala je "Prilagođenima" Dejana Petrovića, a Specijalno priznanje Hlynur Palmasonu za "Gnijezdo".

Žiri je dodijelio i Specijalno priznanje režiseru Ivanu Bakraču za film "Poslije zime", koji je “generacijski vapaj za slobodom”.

Zlatnu mimozu u kategoriјi studentskih filmova dobio јe "Planiranje ljeta" Rumuna Alexandru Mironescu. Dva specijalna priznanja u ovoj kategoriji pripala su Andriji Mugoši za "Ječam žela" i Karmen Obrdalj za "Kad jutro svane".

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu "Jahači" Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: “Priču „Jahača“ ličnom mogu doživjeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”.

Plaketa “Milan Žmukić”, o kojoj su odlučivali članovi festivalske Direkcije i predstavnik “Centar filma” Beograd, pripala je Gordani Ogurlić, dugogodišnjoj urednici filmskog programa u JUK “Herceg-fest”, i novinarki i publicistkinji Vitki Vujnović, za angažman na Festivalu od prvog izdanja do danas.

Festival je sinoć završen projekcijom filma Roberta Ostlunda "Trougao tuge", ovogodišnjeg pobjednika Kanskog festivala.

Pokrovitelji 35. FFHN – MFF su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent JUK „Herceg-fest“.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 20:58