Весна Бошковић у Куслевовој кући на отварању изложбе / -FOTO: SRDJAN BOLJEVIC
18/04/2023 u 15:39 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vesna Bošković: Dug umjetnika je da grade zdravije i bolje društvo

Unazad dvije godine pročitala sam u novinama da je svako treće dijete gladno u Crnoj Gori. To je podatak koji me duboko uznemirio... Teško mogu prihvatiti činjenicu da zemlja od 600 hiljada ljudi, sa ovakvim resursima, dozvoli da joj djeca budu gladna, ta matematika nije dobra - kaže Vesna Bošković

Mr Vesna Bošković, profesorka cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti, aktuelnom izložbom u Kuslevovoj kući, javnosti je ponudila svoje kritičko viđenje društva i vremena. Već sam naziv, "Puuu, spas za sve nas", asocira na igru žmurke, a onda kroz svoje radove, printove, video-rad, poruke mislilaca i filozofa, Bošković nagovještava i otkriva o čemu ćutimo i na šta žmurimo. Izložba Vesne Bošković može se pogledati do 27. aprila.

• Može li se Vaš video-rad na kome se vidi da pričate, ali se ne čuje Vaš glas, već zvuk morskih talas, shvatiti kao neka vrsta lične ispovijesti?

– Taj segment izložbe, video-rad jest osmišljen kao lična ispovijest sastavljen od osam priča. Tačnije, osmišljen je kao esktrakcija bola priča koje govorim, a koje sam lično proživjela tokom tranzicije posljednje 22 godine. To jeste izmještanje bola, a riječi se ne čuju jer ne želim da uznemiravam javnost. Zvuk prirode, zvuk talasa koji se čuje je svojevrsna energetska membrana između moje ispovijesti i posjetilaca. A, meni su crnogorski pejzaži, priroda, uvijek bili izvori snage i moći, do tih granica da sam osvijestila svaki korak i kontakt s ovim tlom. Mislim da su protekle decenije označene monolozima, koji su se međusobno isključivali, ne ostavljajući prostor za razumijevanje i sinergiju, toliko neophodnu za razvoj crnogorskog društva.

Filozofija jeste umjetnost

• Služite se sentencama književnika i filozofa. Da li je, zaista, utjeha moguća u umjetnosti i filozofiji?

– Filozofija i jeste umjetnost. Ne mogu je nazvati naukom, jer je slobodna, kreativna, i analizira šire pojave, pojmove, dolazeći do suštine. Nije isključiva kao nauka i zato je umjetnicima bliska filozofija. Umjetnici su vizionari i prirodno je da poznaju aktuelna dešavanja kako u društvu tako u svim mogućim sferama. Prosto ne možete biti umjetnik ako niste upoznati sa savremenim tokovima. Ti citati, segmenti izložbe su na zidovima ispisani kao naslovnice u novinama. Svjedoci smo prošlih decenija da smo konstantno bombardovani šokantnim vijestima. I na taj jedan predimenzioniran način izmještam te segmente kako bih natjerala posjetioce da se preispitaju u odnosu na te ispisane sadržaje.

• Zašto ste odlučili da na printu, koji se nalazi na podu galerije, sve ljude prikažete kako gledaju iz žablje perspektive u foto-objektiv?

– Prosto, to je slika naroda proteklih decenija. Po obodu, kao što vidite, stoje riječi – izbori, zbori, bori, ori… gdje se vidi da se kreatori ovog društva, te strukture, sjete ovog naroda samo uoči izbori. Narod su samo obični statisti, jedna cifra na izborima, na ovoj ili onoj strani. Posjetilac da bi uopšte ušao u ovu prostoriju, da bi pročitao te poruke na obodu printa, mora gaziti po tom narodu. Zato se i pitam šta je proteklih decenija učinjeno za taj narod osim što je gažen.

• "Izbori, zbori, bori, politika…" - da li je kod nas ipak prisutna predimenzioniranost važnosti ovih tema?

– Ne da su predimenzionirane, već se stiče utisak da su one jedino bitne. Narod je kod nas jedino aktuelizovan uoči izbora, animiran pričama, obećanjima. A, evo, unazad dvije godine pročitala sam u novinama da je svako treće dijete gladno u Crnoj Gori. To je podatak koji me duboko uznemirio, posebno što u tim istim novinama možete pročitati da je neko oštetio državu za deset ili više miliona, što je nažalost čest slučaj. Međutim, teško mogu prihvatiti činjenicu da zemlja od 600 hiljada ljudi, sa ovakvim resursima, dozvoli da joj djeca budu gladna, ta matematika nije dobra.

image

Принт на поду изложбе...

-FOTO: SRDJAN BOLJEVIC

• Zašto otvoreno reagujete na ono što je dnevno i to kritički i umjetnički izražavate za razliku od mnogih Vaših kolega?

– Ako se politika bavi umjetnicima, na jedan prikriven, ali oštar i ekstreman način, onda je potpuno u redu i dug je umjetnika da djeluje na taj način u društvu i da okuplja pozitivno mišljenje, i da učestvuje u ambijentu građenja jednog zdravijeg i boljeg društva.

Ž.JANjUŠEVIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:58