/ Фото: Агенција ЦГ Њуз
20/07/2021 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Весна Дедић на Цетињу: Нису нам криви ријалитији што се промијенио морални кодекс

То што се нама, старијим генерацијама неке ствари не свиђају, не значи да се не свиђају младима, казала је на промоцији књиге новинарка и књижевница

На платоу испред Народне библиотеке и читаонице "Његош" на Цетињу синоћ је одржано књижевно вече списатељице Весне Дедић, која је представила свој нови роман “Изгубила сам себе.”

На препуном платоу. новинарка и књижевница говорила је о својим романима, искуствима, инспирацији али и о свом животу.

- Цијелог живота и током свог одрастања у Подгорици, жељела сам да једног дана будем популаран писац. Kад сам завршила свјетску књижевност схватила сам да су све добре књиге већ написане и да има много бољих писаца од мене због чега сам одустала од те младалачке идеје и потрудила се да будем добар новинар- каже Дедић.

image
Фото: Агенција ЦГ Њуз

Како је казала, сада у зрелим годинама са већ пуно животног искуства, размишљајући о свом животу и пропуштеним приликама, схватила је да жели да постанем познати писац.

- То је било нешто што сам пропустила. Тако је настао мој први роман “Заувијек у срцу” и тако сам постала писац, размишљајући како сам, због кога и због чега изгубила себе- додала је Дедићка. 

Њен последњи роман „Изгубила сам себе“ је љубавни роман и прича о Војину и Искри, различитим људима који су различито васпитавани и који покушавају да нађу своју заједничку срећу.

image
Фото: Агенција ЦГ Њуз

Дедић објашњава да се прича романа дешава у периоду од 2003. до 2021. године и приказује реалност тадашњих и садашњих балканских прилика.

- Никада се наше породице, брачни и родитељски односи, морални кодекс и навике, нису тако брзо мијењале кроз вјекове као што се све промијенило у последњих 10 година. Зато нису криви медији и ријалити програми. То што се нама, старијим генерацијама неке ствари не свиђају, не значи да се не свиђају младима. Двадестогодишнњацима је добар овај свет- истиче Дедић.

image
Фото: Агенција ЦГ Њуз

Kако каже, за овај роман већина мисли да је њен најбољи, али она се не слаже са тим.

- Мој најбољи роман је „Пола душе“ чија радња се дешава на Цетињу и у Београду почетком 20. вијека. То је роман са пуно историјских чињеница, али и страсти и љубави главних јунака- истакла је она. 

Дедић истиче да јој никада не недостаје инспирације за нове романе, а сада када је као мајка ослобођена обавеза према својој одраслој кћери, може у потпуности да се посвети стварању.

- Веома сам поносна на своју бројну, прије свега женску публику, па се трудим да их не разочарам новим књигама- поручује Дедићка. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:04