Crnogorska premijera filma Supermarket Nemanje Bečanovića u KIC-u Budo Tomović / MILICA NEDELJKOVIC
17/04/2024 u 14:56 h
Milena ČavićMilena Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Crnogorska premijera: Režiser Nemanja Bečanović o filmu "Supermarket"

Crnogorska premijera filma "Supermarket" Nemanje Bečanovića upriličena je sinoć u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici.

Nakon projekcije, režiser i ekipa koja je učestvovala u kreiranju filma poklonili su se podgoričkoj publici. Projekcija je organizovana u okviru programa "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji Filmski centar Crne Gore i Crnogrorska kinoteka sprovode u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu.

Film Nemanje Bečanovića "Supermarket" svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - "Tallinn Black Nights Film Festival" u Estoniji. Prikazan je u glavnom takmičarskog programu u selekciji "Rebels with a Cause" ("Butnovnici s razlogom"). “Supermarket” je sniman u koprodukciji VHS Productiona i RTCG-a, a podržao ga je Filmski centar Crne Gore i Ministarstvo kulture i medija.

 

 

Bečanović je za portal Dan govorio o procesu nastajanja filma, kastingu, muzici, kao i o sada već prepoznatljivom autorskom izrazu, uticaju estetike filmadžija poput Kjubrika, Romera, Kelija na njegov rad. 

 

 

Ambivalencija, dualnost, jedna je od poruka filma. Živimo li u rijalitiju ili smo sve umislili?

- Živimo u ambivalentnom svijetu, ne postoji jedna ultimativna istina, jedno rješenje. I sve jeste i nije u isto vrijeme. Upravo mi sami, mediji, društvo, sistem u kojem živimo, stvaramo takav svijet i Bojan (Bojan Žirović, glavni glumac) osoba je koja ne može da izađe s toga, ali na kraju filma ne možemo mi kao gledaoci. Ostajemo zarobljeni i dalje u supermarketu, iako se film završi.

Je li psiho-triler žanr u kojem se najbolje "osjećate"? Simbolizuje li Vaš filmski potpis?

- Ne mogu da da odredim koji je moj žan. Uvijek želim da snimam drugačije filmove, ali zapravo uvijek snimam jedan isti film. I to je jedna stvar koja označava autora. Kada sam krenuo da pišem, nisam znao u kojem će pravcu da krene. Samo sam imao ideju da čovjek živi u supermarketu, nastale su različite verzije, scenariji itd. Kada sam radio knjigu snimanja, počeli su da isplivaju ti uticaji i super je da ste to spomenuli. Kjubrik ima bukvalno dva kadra rekonstruisana, "Donnie Darko", na primjer, "Dawn of the Living Dead" Romera, čiji je dijalog copy-paste. Odrasli smo na filmovima i pokušavamo na neki način da citiramo ili parafraziramo omiljene autore. To je čisti rediteljski fetišizam.

Kako je tekao proces odabira glumačke ekipe?

- Kada sam pisao tekst nisam imao ideju kako bi mogao da glumi. To je bio istraživački proces, tako da se u jednom trenutku  Bojan nametnuo kao fenomenalno rješenje, zbog toga što je odličan glumac. Ovo je prilično teška uloga, sam je u prostoru,  pokušava da izgradi karakter... Bane Popović je pao kao neka vrsta nadogradnje priče, kao totalni opozit njega.

Izbor muzike u filmu veoma je interesantan. Od klasike (Rihard, Vagner, Bela Bartok) do elektronike i Vašeg benda Bad Taste.

- Vagner je velelepan u svakom smislu, a u ovom kontekstu jer se ne zna je li parodično ili nije, opet se vraćamo na ambivalentno postojanje. Bartokova kompozicija je na kraju filma. Kjubrik je u filmu "Shining" koristio istu kompoziciju, samo u različitom stavu. Postojale su različite ideje, čak i popularne muzike, tako da je odabir muzike za kraj bio dug proces. Što se tiče ostalog soundtracka, pravio sam nekakvu dronovsku elektronsku muziku, koja je nastala na modulanim analognim sintesajzerima i to je moj hobi.

 

Poruka mladim filmskim autorima

- Treba da budu hrabri, da probaju da urade sve stvari koje im padnu na pamet, da eksperimentišu. Istražujte, eksperimentišite i budite iskreni prema sebi. Bavite se temama u koje iskreno vjerujete i koje su dio vas. Nemojte da istražujete teme koje mislite da interesuju druge. 

 

 

Datumi prikazivanja filma širom Crne Gore

"Supermarket" će u bioskopu "Sinepleks"  biti prikazan od 18. aprila, kao i u Baru (21h), Pljevljima (20h) Bijelom Polju (19h) Mojkovcu (19h).

Film će 20. aprila gledati publika u  Kolašinu (20h), 23. aprila u Plužinama (20h) 24. aprila u Tivtu (18h) 25. aprila u Danilovgradu (20h) 26. aprila na Žabljaku (20h) 25. aprila u Kotoru (19h), 30. aprila u Šavniku (20h) 15. maja u Herceg Novom (20h), 24. maja na Cetinju (19h) 27. maja u Nikšiću (20h).

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:38