Dragan Vukčević i Tamara Vujović / - SRDJAN BOLJEVIC
27/03/2024 u 20:35 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO, FOTO) Otvarena retrospektivna izložba Voja Stanića u galeriji CANU: Zvaničnik duha, ljepote i života

Velika retrospektivna postavka djela slikara Vojislava Voja Stanića otvorena je večeras u galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

Izložbu u čast Stanićevog stotog rođendana otvorili su pred brojnom publikom ministarka kulture i medija Tamara Vujović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević.

Vukčević je kazao da su Stanićeve izložbe uvijek bile nesvakidašnji kulturni događaji, ali da je ova, koju je priredila istoričarka umjetnosti Ljljana Zeković, drugačija, jer je upriličena povodom stotinu godina od njegovog rođenja.

- Ponekad mi se učini da na svom putu, koji nama ostaje tajna, duh zastane u ovom svijetu. One koje dodirne zovemo i zvaničnici duha. Jedan od njih je svestrani Vojo Sanić. Bio je 3. februara 1924. godine. Tada je knjiga Živih zabilježila njegov dolazak na ovaj svijet. Hronika pamti da je taj dan bio nedjelja. Dan kada je i tvorac, ko u njega vjeruje, bio u svojoj dokolici. Akademik Stanić, poput melanholičnog samotnika, dugo je provodio život zagledan u liniju dodira mora i neba. O tome nam je ostavio čudesne zapise kako je gledao i šta je vidio. Te slike su svojevrsni stihovi njegove pjesme života. Nastajala je ona u stvaralačkoj dokolici sa iskrenošću koja gledanje čini jasno. Sa umješnošću koja omogućava da se gledano vidi. Sa osvećenošću da se viđeno predstavlja. Ta pjesma liči na najljepši svijet iznikao na mediteranskoj grani kulture Crne Gore. Zato njen tvorac pripada osobenim hodočasnicima našeg vremena. To su oni rijetki koji traže svoj put. Na njemu se i ostvare. Tražeći za istinom, ljepotom i dobrom, njima je dato da otkriju tajnu smisla života. A ona kazuje da je smisao dostižan onima koji su spremni da odricanjem, radom i posvećenošću oblikuju dar koji nose u sebi - kazao je Vukčević.

Kako je dodao Vukčević, mi koji smo privilegovani prolaznici tragamo za Stanićević porukama i odgonetamo slojeve značaja, "gledajući, nadamo se ih da vidimo".

- Pred tom čudesnom igrom stvarnosti i mašte, boja i likova, prizora i prozora, izgovaram ove riječi sa osjećanjem iskrenog i dubokog poštovanja za njegov slavac. A ono najdublje poštovanje počinje kada riječi utihnem - zaključio je on.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je kazala da je sa velikim slikarom spaja Herceg Novi.

Kkao je istakla, kod Stanića more i priroda svjetlost i boje Mediterana su najveća inspiracija. 

- On je posvećen umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, samom procesu kreacije. Njegovo slikarstvo se upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti, baš onako kako se u taj jezik istinski umjetnik upisuje. A on je uvijek medijum između iskona, mita i arhetipa svog prostora i čiste transcendencije umjetničkog univerzuma - kazala je Vujović. 

Stanić, kako je istakla, njeguje objektivan pristup svojim slikama i vjeruje da je za potpuno razumijevanje njegovih slika potrebna objektivnost je beskompromisna posvećenos umjetničkom traganju.

- On je karika u očuvanju crnogorskog identiteta. Njegova platna postaju arhetipski prikazi života i kulture ovoga kraja. Njegova djela čuvaju našu baštinu - naglasila je ministarka.

Velika retrospektivna izložba, kako je primjetila Vujović, ujedno svjedoči o velikom umjetniku kakav je Stanić, ali i o tome da je njegov rad organski dio naših umjetnika.

Ona kraju citirala nekoliko misli i rečenica Voja Stanića, i riječima pokazana vrhunsku svojstvenost ovog umjetnika kojem Crna Gora i svijet umjetnosti slave stoti rođendan.

Likovna urednici kataloga za ovu izložbu je dizajnerka Ana Matić. 

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom, kao i mnogo ličnosti iz našeg kulturnog i javnog života. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:50