Из представе / -фото: Милена Чавић
11/01/2024 u 13:40 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO, VIDEO) Predstava "Kraljice": Ispričale priču o mizoginiji, ratu i nemoći žene

Gostovanjem komada Kazališta "Marin Držić" koji je režirala Livija Pandur u CNP-u počela primjena sporazuma ova dva teatra

Aplauzima je naša publika ispratila ansambl predstave "Kraljice" Kazališta "Marin Držić" iz Dubravnika, koje je gostovalo na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta komadom koji je u decembru izveden premijerno.

"Kraljice" su nastale prema Šekspirovim dramama, na osnovu ženskih likova uglavnom iz drame "Ričard III".

U ovom komadu koji na osnovu sudbina žena čije je živote zabilježio Šekspir u svojim dramama - Margareta, Ana, vojvotkinja od Jorka i Lejdi En, rediteljka Livija Pandur, koja je pisala tekst uz dramaturšku saranju Tibora Hrsa Pandura, progovara o ženama i njihovom položaju danas.

U komadu igraju Marija Šegvić, Nika Lasić, Angela Bulum, Mirej Stanić, Bruna Tullio i Zdeslav Čotić, koji je kao jedini muškarac u glumačkoj podjeli, preuzeo sve muške likove.

U "Kraljicama" značajno preispitujemo Šekspira, i ne samo njega, smatra Livija Pandur koja je, kako kaže, ostala zapanjena koliko nam naši dani dokazuju kolikoi se ništa nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad je slavni pisac pisao.

Ona je istakla da su Šekspirovi ženski likovi, koji su našli mjesto u njenim "Kraljicama", mnogo puta i često štrihovani, isječeni i zanemareni, što je bio još jedan od razloga za nastanak ove drame.

 

- One su temelj naše predstave. Nismo željeli da kritikujemo ta štrihovanja, odnosno te principe po kojima neko čita Šekspira, nego smo nastojali da izdvojimo žene koje su bile u sjenci svih tih događaja koje je Šekspir opisao - objasnila je Pandur.

Priprema i rad na tekstu je bio obiman, jer je trebalo pročitati osam Šekspirovih drama, ali se pokazalo, kako je navela, da svi ti ženski likovi imaju veoma značajna mjesta.

- Prikazati njihove živote i njihove sudbije sa ovolike distance je bio zahtjevan zadatak, kao i pokazati mizoginiju, rat, nemoć žene u ovo naše ratno doba. Zapravo, najzahtjevnije je bilo pokazati kako se nije ništa promijenilo. Strašno je to, jer kada čujemo neke Šekspirove rečenice shvatimo koliko je to živo danas, kao i prizori koje svakodnevno gledamo iz Gaze, postanemo bolno svjesni koliko se svijet nije ostao isti - istakla je ona.

Glumica Mirej Stanić nije krila zadovoljstvo punim gledalištem i aplauzima. Prisjeća se da je ovo njeno drugo gostovanje u Podgorici i kako kaže "bilo mi je lijepo vratiti se u vaše kazalište/pozorište,jer nas svaki put lijepo ugostite i primite".

"Kraljice" su teška predstava, ali puno govori a posebno o sudbini žena. Ove žene su uvijek nekako u pozadini i reditelji ih često minimalizuju ili izbacuju, jer "kralj je kralj", kaže ona.

- Naravno da je lakše ispričati priču iz perspektive moćnika i vladara, ali u ovom slučaju ove žene ili one koje utiču na muževe i sinove da postanu moćnici, ili su te koje trpe. I šta sve one moraju napraviti da bi ostale u tom svijetu? Ovdje je rediteljka po meni našla genijalno rješenje, da kroz njihovu priču ispriča priču o moći i ratu - smatra ona.

Ova predstava dala je ovim glumicama ono što se ne dešava često - mnogo prostora za igru i iskazivanje talenta.

- Livija Pandur nije željela ispričati samo tu priču, već progovoriti o našem svijetu i ukazati da često te ženske likove štrihaju - objasnila je ona.

Savremenost ovih likova je gotovo opipljiva.

- Meni je to "sve sad". Sve smo mi ovo preživjeli i kroz naš rat i kroz ovo što se sad događa u svijetu. Itekako je ovo savremen tekst, itekakao su oni dobro iskoristili naše vrijeme da pokažu kroz šta žene prolaze - kaže Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 16:17