Ракчћевић са ученицима суботичке музичке школе / -ФОТО: ФЕЈСБУК, САВРЕМЕНА ГАЛЕРИЈА СУБОТИЦА
08/11/2021 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вишемедијални путопис и дружење са људима

"Равничарење" је пројекат који преиспитује улогу класичног излагачког концепта као таквог - каже мр Игор Ракчевић поводом своје актуелне изложбе у Савременој галерији Суботице

Самостална изложба црногорског графичара мр Игора Ракчевића "Равничарење/Síkjárás", настала као продукт истоименог пројекта, отворена је 5. новембра у Салону Савремене галерије у Суботици. Пројекат је почео 2. новембра, а изложба ће трајати у суботичкој галерији до 13. новембра. Но, то није крај "Равничарења", које ће се потом преселити у виртуелни свијет, појашњава за "Дан" Ракчевић.

Како је записала кустоскиња Нела Тонковић, суботичка Савремена галерија с поставком постаје у ствари сценографија Ракчевићевог мултимедиjалног проjекта "Равничарење" у којем битну улогу имају грађани - чланови локалне заједнице. Тако су на отварању музицирали ученици џез одсјека Музичке школе Суботица, а свој допринос пројекту дали су и чланови удружења олдтаjмер возила, као и други Суботичани који су на овај или онај начин партиципирали и пред чијим очима се развија "Равничарење".
"Ракчевићево "Равничарење" jе замишљено као партиципативна изложба коjа демократизуjе поље умјетничког стварања и ослобађа простор у настанку умјетности свим заинтересованим члановима заjеднице", записала је Тонковић.

– Основна идеjа проjекта jе да представи савремену умјетност као простор сарадње између умјетника и заjеднице унутар коjе она настаjе. Изложба ће тако постати поље размјене и заjедничког стварања, што jе чини простором слободе", истиче Тонковић. Кустоскиња додаје и да је пројекат инициран првим сусретом Ракчевића са суботичким окружењем, касних `80-тих година 20. вијека, а Ракчевић потврђује, наводећи да је то период када је служио војни рок у ЈНА.

Умјетност једнако живот

– "Равничарење" је један вишемедијални путопис, који ће произвести изложбу и филм, а његов битан садржај је дружење с људима, интеракција, што потврђује максиму "умјетност једнако живот", што је мени најзанимљивије и због чега сам превалио 800 км, посебно у овом времену када се култура не финансира, нити се има слуха за велике пројекте овог типа. А, суботичка Галерија и њени кустоси су ме разумјели и подржали - истиче Ракчевић.

Умјетник наводи и да ће изложба "Равничарење" садржати његове графичке радове на картону, а користиће и дијелове дневне штампе са цитатима Данила Киша. Истиче да ће комплетна изложба настати у Суботици, ниједан ескпонат није донијет из Подгорице. А пројекат, који подразумијева интеракцију са локалном заједницом, своју визуелизацију добиће са мајицама и цегерима који ће бити штампани умјесто каталога, а на којима ће бити штампан и QR код уз помоћ кога ће моћи да погледају филм на Јутјубу о "Равничарењу". И то је, можда, каже умјетник, и најважнији дио, документарни филм о процесима развоја и реализацији пројекта. Ракчевић наводи и да ће све радове поклонити суботичкој Савременој галерији која је имала слуха за реализацију ове његове умјетничке идеје.

– "Равничарење" је пројекат који преиспитује улогу класичног излагачког концепта као таквог. Поједностављено, ако бих ја донио своје ескпонате у Суботицу, медијски се представио, то не би баш одговарало истини. Јер, мало је ко заинтересован на тај начин да приступи умјетничком дјелу, нарочито ако је у питању умјетник са стране. Зато сам укључујући чланове овдашње заједнице, уз креирање умјетничких дјела, практично се нашао у интеракцији и као публика и дио пројекта. Овај, 21. вијек носи потребу да се интерактивност више нагласи него што је досад било - каже Ракчевић, додајући да то засад и успијева, јер сваки дан са Суботичанима размјењује искуства.

Пројекат прати Ракчевићев манифест.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:55