Maša Vlaović, ministarka kulture i medija / -PR MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA
16/03/2023 u 17:27 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila izmjene Granskog kolektivnog ugovora u kulturi: Veće plate do 25 odsto

Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog ministarke kulture i medije, Maše Vlaović, usvojila Granski kolektivni ugovor o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, na osnovu kojeg će biti povećane zarade zaposlenima u toj oblasti do 25 odsto. Vlaović će sjutra potpisati Izmjene GKU sa predsjednicom Sindikata kulture Crne Gore Zoricom Stijepović.

MInistarka je kazala da se ovim izmjenana, nakon sedam godina, stvaraju neophodne uslove koji će doprinijeti poboljšanju položaja i statusa zaposlenih u oblasti kulture.

– Prosječno procentualno uvećanje koeficijenata zaposlenih u ustanovama kulture novim Granskim ugovorom iznosiće do 25 odsto. Novim koeficijentima izvršilo se ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija – pojasnila je Vlaović.

Izvršeno je usaglašavanje sa odredbom člana 15 Opšteg kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na uvećanje osnovne zarade zaposlenog po času, i propisana obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje jubilarnu nagradu, kao i jednokratnu pomoć.

U tom smislu, izvršena je i izmjena u dijelu visine obračunskih vrijednosti koeficijenata, imajući u vidu visine ovih vrijednosti u ostalim oblastima javnog sektora, dodala je Vlaović.

Predviđeno je da ovaj Ugovor počinje sa primjenom danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, kako bi zaposleni što prije osjetili benefite novog GKU.

Vlaović je kazala i da se u Granskom kolektivnom ugovoru član 16 mijenja na način da se poslovi u oblasti kulture sa koeficijentima za utvrđivanje osnovne zarade po osnovu potrebne stručne spreme, stručne osposobljenosti, složenosti poslova, uslova pod kojim se poslovi pretežno obavljaju i odgovornosti za posao, razvrstavaju u VII grupa.

– Novim koeficijentima za zarade zaposlenih u oblasti kulture, izvršilo se ujednačavanje zarada za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija – naglasila je ona.

Kako je dalje navela, članom 2 Predloga Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama GKU izvršeno je usaglašavanje sa odredbom člana 15 Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni list CG", broj 150/22), u dijelu koji se odnosi na uvećanje osnovne zarade zaposlenog po času, dok se članom 3 Predloga propisuje obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje jubilarnu nagradu.

– Članom 5 propisuje se obaveza poslodavca da zaposlenom isplati jednokratnu pomoć (a ne mogućnost kako je to bilo predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture), dok se članom 4 vrši izmjena u dijelu visine obračunskih vrijednosti koeficijenata, imajući u vidu visine ovih vrijednosti u ostalim oblastima javnog sektora – kazala je Vlaović.

Ona je zahvalila članovima Radne grupe koja je radila na usaglašavanju ovog teksta, a koju su činili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Sindikata kulture Crne Gore, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija.

Ovo je veliki iskorak u pravcu poboljšanja prava zaposlenih i zarada i jasan signal postojanja trenda rasta podrške države kulturi i pratećim propisima, poručila je Vlaović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 11:51