Sa sastanka / - GARDASEVIC_PHOTOGRAPHY
29/04/2023 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Doprinos UNDP-a od velike važnosti za razvoj i demokratski put crnogorskog društva

Mediji i kultura su moćni saveznici na putu izgradnje boljeg i pravednijeg društva, zbog čega UNDP kontinuirano slijedi koncept stvaranja savezništva sa kulturnim stvaraocima, medijskim radnicima, donosiocima odluka, komunikolozima, aktivistima, navela je Gašparikova

Važnost ukupne podrške Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crnoj Gori i nemjerljivi doprinosi u oblasti kulture i medija od velike su važnosti za razvoj i demokratski put crnogorskog društva, ocijenila je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je danas razgovarala sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

- Zahvalni smo na dosadašnjoj saradnji u okviru važnih tema koje su od krucijalne važnosti za crnogorsko društvo, istakla je Vlaović.

Vlaović i Gašparikova posebno su izdvojile učešće na konferenciji „Mediji iz rodne perspektive“, u okviru koje je promovisna potreba na daljem radu na unapređenju medijske slobode u cilju izvještavanja o slučajevima diskriminacije na osnovu pola i promovisanje politika i strategija u oblasti rodne ravnopravnosti.

Vlaović je podsjetila da je Ministarstvo kulture i medija, u saradnji sa UNDP-om, uspješno realizovalo zajedničke aktivnosti u okviru Nedjelje rodne ravnopravnosti i konferenciju „ROD-KULTUROLOGIJA“ u cilju naglašavanja uloge crnogorskih umjetnica i njihovog angažmana u borbi protiv nasilja.

- Zahvalna sam što smo zajedničkim snagama u kratkim rokovima uspješno organizovali dvodnevnu konferenciju o kreativnosti u Kotoru, kao i na podršci, partnerstvu i pomoći u realizaciji događaja koji je okupio preko 50 panelista i preko 100 učesnika na samom događaju, navela je Vlaović.

Istakla je da su rezultati konferencije i dalje komuniciraju, s akcentom na brojne kontakte koji su ostvareni među zainteresovanim akterima, na osnovu kojih se produbljuje saradnja i stvaraju uslovi za realizaciju zajedničkih projekata i inicijativa.

Vlaović je naglasila da se nastavak zajedničkih aktivnosti ogleda u nastavku realizacije projekata “Jačanje sistema upravljanja kulturnim dobrima i Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije” koje Ministarstvo kulture i UNDP realizuju još od 2017. godine.

- Vi ste nama veoma značajan partner i vaša podrška nam je neophodna kako bismo oživjeli preostale usporene procese i postavili dobre osnove za zdrav razvoj sektora kulture i medija, zaključila je Vlaović.

Gašparikova je zahvalila na saradnji i zajedničkim inicijativama koje su bile usmjerne na potrebu snažnije implementacije rodne ravnopravnosti u okviru rada institucija, sa fokusom na jačanje kapaciteta i uloge resora koji podstiču i podržavaju kulturu tolerancije i rodne ravnopravnosti u javnom diskursu.

- Mediji i kultura su moćni saveznici na putu izgradnje boljeg i pravednijeg društva, zbog čega UNDP kontinuirano slijedi koncept stvaranja savezništva sa kulturnim stvaraocima, medijskim radnicima, donosiocima odluka, komunikolozima, aktivistima. Posebno me raduje što Ministarstvo kulture i medija kreira novu viziju za kreativne industrije, prepoznajući da su ulaganja u inovacije ključne za uspješno pozicioniranje Crne Gore na regionalnom, ali i globalnom tržištu, rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:10