Maša Vlaović sa Evom Margriti / - MINISTARSTVO
28/06/2022 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Jačanje prekogranične institucionalne saradnje polazna tačka u daljoj saradnji sa Albanijom

U septembru će u Kreativnom habu u Kotoru biti organizovana prva umjetnička rezidencija u kojoj će učestvovati umjetnici iz Albanije, Italije i Crne Gore koji su odabrani na javnom konkursu, najavila je Vlaović

Intenziviranje saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, podsticanje koprodukcijskih odnosa, razmjena predstava, izložbi, muzičkih koncerata, kao i podrška rezidencijalnim boravcima pisaca i prevodilaca iz dvije države, zajednički su pravci djelovanja u okviru resora kulture Crne Gore i Albanije, poruka je ministarke kulture i medije Maša Vlaović nakon razgovara sa ministarkom kulture Republike Albanije Evom Margriti  o potencijalnim pravcima za razvoj i jačanje institucionalne saradnje na međunarodnom nivou.

Ministarke Vlaović i Margariti naglasile su izuzetnu saradnju dva ministarstva u prethodnom ciklusu IPA Prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora i uspješnu realizaciju projekata MONET i HAMLET. Dodatno, sagovornice su se osvrnule na realizaciju projekta „3C Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulturnih i kreativnih industrija“ u okviru kojeg će u septembru biti organizovana prva umjetnička razmjena u Kreativnom habu u Kotoru. 

“U septembru će u Kreativnom habu u Kotoru biti organizovana prva umjetnička rezidencija u kojoj će učestvovati umjetnici iz Albanije, Italije i Crne Gore koji su odabrani na javnom konkursu. Rezultat radionice će biti kreiranje proizvoda iz oblasti dizajna, ICT, modernih zanata, muzičkog i pozorišnog izraza. Stručni mentorski tim koji je angažovan na projektu će oformiti timove koji će od jula početi online pripremu razvoja svojih proizvoda, a u septembru učestvovati na desetodnevnoj rezidenciji”, najavila je Vlaović.

Ministarka Margariti je prezentovala i rekonstrukciju bivše Zgrade Kinostudija u Tirani u kojoj će u okviru istog projekta uskoro biti otvoren „Park umjetnosti“ kao kreativni prostor za stvaraoce iz različitih sfera umjetnosti.

Dogovoreno je da se u narednom periodu osnaže aktivnosti u cilju planiranja i zajedničke realizacije projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, održive valorizacije kulturnih dobara i stvaranja uslova za razvoj sektora kreativnih industrija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. avgust 2022 15:08