Maša Vlaović / - MINISTARSTVO
13/11/2022 u 08:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Kalendarsko ustanovljenje Dana kulture realan nagovještaj drugačijih praksi

Započeti procesi usmjereni su na uspostavljanje jedne raznovrsnije i sadržajnije dinamike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i na uvođenje naprednijih metoda očuvanja, zaštite i prezentacije našeg kulturnog nasljeđa”, navela je Vlaović

Kalendarsko ustanovljenje Dana kulture nije samo čin simboličkog označavanja promjene u odnosu društva prema kulturi, već i realan nagovještaj drugačijih praksi koje definišu taj odnos, a one moraju biti vidljivije i učinkovitije u procesu pozicioniranja države u savremene tokove visokorazvijenog svijeta, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom obilježavanja Dana kulture u Crnoj Gori.

“Prvo zvanično obilježavanje Dana kulture dočekujemo u veoma kompleksnom i izazovnom trenutku za kulturu Crne Gore. Te složene i za ovu važnu oblast nimalo prijemčive okolnosti proizvod su spleta otežavajućih faktora čije se ishodište, rekla bih, jednako može prepoznati na globalnom, kao i na loklanom nivou", rekla je ministarka. 

Prema njenim riječima, sve aktivnosti Ministarstva kulture i medija će biti usmjerene na iznalaženje efikasnijih načina za stvaranje boljih uslova daljem razvoju kulturnog života na prostoru Crne Gore.

“Započeti procesi usmjereni su na uspostavljanje jedne raznovrsnije i sadržajnije dinamike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i na uvođenje naprednijih metoda očuvanja, zaštite i prezentacije našeg kulturnog nasljeđa”, navela je Vlaović. 

Ocijenila je da je neophodno proširenje institucionalne podrške onim kulturnim segmentima koji se u vremenu u kojem živimo nameću kao neophodni modeli za održiv razvoj kulture. 

“Prioritetne su oblasti kreativnih industrija, ali i svi oni inovativni procesi u kulturi koji su u nagovještaju i čije vrijeme tek dolazi”, precizirala je Vlaović.

Najavila je da će, povodom Njegoševog dana, Ministarstvo kulture i medija, organizovati programe kojima će se obilježiti ovaj važan praznik u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore

“Program će započeti izložbom ,,Buđenje", gdje će svoje radove predstaviti šest crnogorskih  umjetnica, a pratiće ga niz panel diskusija i muzičkih programa koji će se održati u zgradi Ministarstva”, navela je Vlaović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:55