Uručenje nagrade Živa / -PR MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA
19/11/2022 u 23:07 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović uručila Nagrada "Živa" hrvatskom Gradskom muzeju Virovitica

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović uručila je nagradu za najbolji muzej "Živa" hrvatskom Gradskom muzeju Virovitica. Na svečanoj dodjeli, na Forumu slovenskih kultura u Sloveniji, istakla da je vrijeme u kojem živimo bremenito izazovima za sve ono što drži na okupu kulturne i identitetske posebnosti jednog naroda.

- Ta nas činjenica obavezuje na viši nivo saradnje u okviru porodice slovenskih naroda – između kultura istog jezičkog korjena, prepoznatljivih tradicija i sličnih istorijskih iskustava - navela je Vlaović.

Adekvatan razvoj kulturnih politika mora podrazumijevati stalno unapređivanje kako normativnih tako i infrastrukturalnih uslova za obavljanje muzejske djelatnosti, posebno u kontekstu promjena izazvanih ubrzanim naučno-tehnološkim razvojem savremenog društva, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

U saopštenju Ministarstva kulture i medija navode da je Vlaović saopštila da se Forum slovenskih kultura kao međunarodna fondacija pokazala kroz svoje višegodišnje postojanje, kao značajna platforma za upostavljanje direktnih kontakata i saradnje između institucija i organizacija slovenskih zemalja.

Forum slovenskih kultura ima 13 članica

Forum slovenskih kultura (FSK) je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, s ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru država u kojima se govori slovenskim jezicima.

Danas Forum okuplja trinaest članica: Bjelorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Crna Gora, Hrvatska, Poljska, Ruska Federacija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Crnogorski predstavnik u žiriju za dodjelu nagrade Živa je v.d generalne direktorice Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Dobrila Vlahović, a resorna ministarka Vlaović je član Upravnog odbora Foruma.

Ministarka je podsjetila da su muzeji u Crnoj Gori u više navrata bili laureati specijalnih priznanja u okvir dodjele nagrade "Živa", što je, kako je kazala, u znatnoj mjeri predstavljalo podstrijek za unapređenje muzejske djelatnosti naše države.

Ona je dodala da je jedan od načina za podizanje svijesti o značaju kulturnog nasljeđa, koji se ne ograničava samo na nacionalni razvoj kulturnih politika, već je primjenjiv u svim formama međunarodne saradnje današnja svečanost, koja daje priliku da još jednom ukaže na značaj zaštite i očuvanja muzeja, ali i ulaganja u savremenu prezentaciju muzejskih kolekcija.

- Tako je nagrada Živa, kroz svoje višegodišnje postojanje, doprinijela ne samo valorizaciji i adekvatnoj prezentaciji pokrenog kulturnog nasljeđa slovenskih naroda, već je umnogmome uticala na poboljšanju uslova za obavljanje muzejske djelatnosti, cijeneći da su muzeji, dobitnici ovog značajnog priznanja, težili i uspijevali da dostignu visoke standarde savremene muzejske prezentacije - ocijenila je Vlaović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 13:03