Публика ”сучељена” у Перјаничком са радом Роца и Рељића / -ФОТО:Ж.Ј.
06/04/2022 u 12:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Волумен" посматрача води у нови универзум

Ми желимо да публику измјестимо из реалности, да она доживи неки нови универзум што постижемо сликом и звуком. Креирамо нови и ре-креирамо постојећи свијет - кажу Филип Роца и Реља Ћупић.

Центар савремене умјетности Црне Горе, у сарадњи са Филмским центром Црне Горе, организатор је изложбе Филипа Роца "Волумен", коју је овај умјетник дигиталних техника урадио у сарадњи с Рељом Ћупићем, музичким продуцентом и композитором. "Волумен", најављен као први 3Д мапинг неког затвореног простора у Црној Гори, јесте аудио-визуелна инсталација која се до 11. априла може погледати у Перјаничком дому.

Оно што вас дочекује у Перјаничком дому је у ствари галеријски простор (ре)креиран геометријским и фракталним "сликама" које се приказују на пројекционим платнима, а све то прати композиција која употпуњује атмосферу, која, треба ли напоменути, оптички ствара илузију тродимензионалности.

Уосталом, како умјетници појашњавају, иако 3Д мапинг своје коријене има још у `70. годинама прошлог вијека, то је сада самостални умјетнички медиј, који захваљујући техничко-технолошком напретку од било којег објекта може направити "екран", а која је спој слике, звука и простора. Слично архитектури. Односно, простору или објекту даје се, креира, нови облик, кажу Роца и Ћупић. Обојица се слажу да су музика и визуелно у овом умјетничком изразу једнако битни.

Сликом и звуком

– Ово је најближе неком новом виду аудио-визуелне комуникације - кажу Ћупић и Роца, додајући да је то и својеврсна креација и ре-креација свјетова.

Они додају да нема директног наратива, да је више питање искуства осјећаја и енергије, без неке конкретне илустративне слике.

– Али, исто тако, ми желимо да публику измјестимо из реалности, да она доживи неки нови универзум што постижемо сликом и звуком. Креирамо нови и ре-креирамо постојећи свијет – кажу умјетници.

– Звук пружа емоцију, да повјерујете у то што видите, а визуелно - слика поиграва се вама - каже Роца.

Он додаје да би се ово могло окарактерисати као "рад у култури", нови умјетнички медиј, а да ће умјетност постати ако истраје барем један вијек, кажу они.

– Ово је нови медиј, нови језик, нови вид комуникације - појашњава Роца, додајући да је реализација идеја прилично захтјевна јер подразумијева често врло скупу апаратуру.

У Црногорском народном позоришту Ћупић и Роца одржали су мастер клас за студенте Факултета визуелних умјетности "Медитеран" и ђаке Средње грађевинско- геодетске школе "Инж. Марко Радевић" из Подгорице.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:56