Vroclavski barokni ansambl u Muzičkom centru / - SVETLANA ćETKOVIć
10/11/2023 u 12:40 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vroclavski barokni ansambl nastupaio MCCG: Čuvaju muzičku tradiciju za nova pokoljenja

Koncert poznatog ansambla održan u čast 105. godišnjice nezavisnosti Poljske države

Vroclavski barokni ansambl privukao je brojnu publiku koja je veliku salu Muzičkog centra Crne Gore ispunila gotovo do posljenjeg mjesta s namjerom da čuje poznati muzički sastav koji pronosi svijetom slavu stare muzike poljskih dvorova. 

Koncert organizovala je poljska ambasada povodom 105 godina od osnivanja Republike Poljske.

U čast Dana Republike Poljske, pod upravom dirigenta Andžeja Kosendiaka, publika je napre imala priliku da čuje kompozicije poznatog renesansog autora Marcina Jozefa Žebrovskog. Nakon pauze Vroclavski barokni ansambl je izveo pjesme i napjeve  Gžegorža Gervazi Goržickog, takođe poljskog kompozitora čiju muziku je upravo ovaj ansambl promovisao u Poljskoj, tako i u Evropi i svijetu. 

Pod dirigentskom upravom Andžeja Kosendiaka, ansambl od 2012. godine, priređuje koncerte na kojima izvodi poljsku renesansnu i baroknu muziku - od kamernih kompozicija do oratorijuma i kantata.  

Konzulka Republike Poljske Malgožata Lakota-Micker je rekla da je Vroclavski barokni ansambl najpoznatijih ansambal koji njeguje renesansku i baroknu muziku u Poljskoj. On je zaslužan što je muzika tog doba oživjela i počela da se izvodi kako na poljskim tako i na evropskim scenama Poljskoj. Zahvaljujući ovom ansamblu, kazala je Lakota-Micker, mnogi Poljaci su se upoznali po prvi put sa muzičkom baštinom svojog naroda.

- Poljaci slave 105 godina nezavisnosti svoje države, to veliki događaj i isto za nas veliki koncert koji je jako važan za sve Poljake koji su u Crnoj Gori. I ne samo za Poljake, nego i za naše prijatelje iz diplomatskog kora, iz Crne Gore, sve ljude koje smo imali prilikda upoznamo. Imamo večeras priliku da čujemo muziku starih poljskih kompozitora - kazala ej ona.

Nije mnogo onih koji slušaju ovu muziku u njenoj zemlji, ali, kakao je kazala konzulka, od 2012. godine, od kada je Vroclavski barokni ansambl osnovan, mnogi njeni sunarodnici su se upoznali sa ovom vrstom muzike. 

- Muzika je univerzalni jezik koji svi razumiju. Smatram da je veoma važno poznati svoju muzičku tradiciju. Ali, i upoznati druge sa onim što čini dio tradicije naroda kojem pripadate. Muzička tradicija i njeno njegovanje je potrebno da bi se njegovao identitet i upoznale nove generacije sa nacionalnom - poručila je konzulka Malgožata Lakota-Micker.   

Ambasada Republike Poljske je organizovala koncertu saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore uz podršku Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Poljske. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:25