Nada Kažić / -Нада Кажић
13/08/2022 u 15:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrtlog skulptorskih tehnika

Crnogorska likovna umjetnica Nada Kažić naredne sedmice predstavlja se samostalnom izložbom u Sarajevu

Samostalna izložba crnogorske likovne umјetnice Nade Kažić biće otvorena u Saraјevu, u četvrtak 18. avgusta, u 19 časova u Galeriјi savremene umјetnosti "Java". Postavka јe naslovljena "Vrt/Log".

Kako navode organizatori, ovom prilikom biće izložena likovna djela Kažićeve koja istražuju mogućnosti prostorne skulpture i fotografije, redi meјd od metala i recikliranog papira, nastala iz jasno definisanog koncepta pretočenog kroz odabir materijala i oblikovanih motiva. Izložbom "VRT/LOG" Nada Kažić predstavlja različite skulptorske tehnike i likovne elemente koji u jedinstvenoj interakciji reorganizuju i transformišu prostor galerije u intiman prostor vrta.

Igra riјeči u nazivu

– Igra reči u naslovu izložbe (Vrt + Logos = Vrtlog) pokazuje dualnost stvaralaštva umјetnice. Vrt Nade Kažić predstavlja locus amoenus, mјesto uživanja, utočište gdјe se može naći mir od užurbanog života, prostor za introspekciju, ali i mјesto tajni, zagonetki i zamki. Kroz istoriju umјetnosti vrtovi spajaju uređenost i haos, otkrivanje i skrivanje, prirodu i artificijelnost, sigurnost i opasnost. Nazivi pojedinih radova ("Edenski vrt") sami uspostavljaju reference sa nedirnutim sviјetom prirode. Svi materijali su stavljeni u službu ideje približavanja prirodi, i to upravo kroz liјečenje nostalgije za njom i podsјećanje na važnost njenog očuvanja - zapisala јe Cerović.

Izložbu prati katalog sa tekstovima likovnih kritičarki Nataše Nikčević i Nataliјe Cerović.

Kako piše Cerovićeva ova izložba istražuјe mogućnosti prostorne skulpture i njenog spoja sa fotografijom. Umјetnicu, dodaјe Cerović, zanima pozicija gdјe postavka podrazumiјeva i procesualnost tokom rada. "U stvaralaštvu Nade Kažić skulptura se ne posmatra kao za sebe nezavisna cјelina, nego kao objekat koji je u čvrstoj vezi sa prostorom u kojem se nalazi i koji treba da modifikuje svoje okruženje", piše Cerovićeva.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:23