Наталија Вујошевић / -ФОТО: Ж.Ј.
30/10/2021 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујошевић припрема Црногорски павиљон на Венецијанском бијеналу

Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Центар савремене умјетности Црне Горе донијели су одлуку да Наталија Вујошевић буде кураторка Павиљона Црне Горе на 59. Бијеналу умјетности у Венецији, стоји на сајту МПНКС.

Као кураторка Павиљона Црне Горе на 59. Венецијанском бијеналу умјетности Наталија Вујошевић ће радити на припреми и презентацији националне поставке у складу са организационим и умјетничким критеријумима ове свјетске манифестације савремене умјетности, која се одржава од 23. априла до 27. новембра 2022. године. Црногорска презентација биће организована у Palazzo Malipierо у Венецији, а умјетници ће бити изабрани путем јавног позива.

Вујошевић је визуелна умјетница и кураторка. Завршила је студије сликарства на Факултету ликовних умјетности на Цетињу, а магистарске студије из савремених визуелних умјетности на Институту АВА у Љубљани. Оснивачица је и директорица невладиног удружења Институт за савремену умјетност.

Запослена у НМЦГ, основала награду "Милчик"

У оквиру организације Институт за савремену умјетност основала је награду за савремене визуелне умјетнике "Милчик", која је дио интернационалне мреже награда Young Visual Artist Award, а организује се у сарадњи са Trust For Mutual Understanding i Residency Unlimited из Њујорка. Од 2017. године ради као кустоскиња за едукацију у Народном музеју Црне Горе, гдје је 2018. године покренула Школу умјетничке критике за ученике средњх школа "Гледај, мисли, пиши", која је дио редовног програма музеја. Вујошевић је досад курирала неке од значајнијих изложби у Црној Гори.

Годинама ради са групом интернационално активних умјетница и теоретичарки на унапређењу доступности умјетничког образовања и побољшању услова за развој савремених умјетничких пракси у Црној Гори, као и на њиховој повезаности са интернационалном сценом. Умјетнички рад Наталије Вујошевић представљен је интернационално. Њени радови у више наврата бирани су за званична представљања на Бијеналу у Венецији.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:26