Tamara Vujović / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
30/11/2023 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović: Definisaćemo adekvatan mehanizam za korišćenje kreativnog Haba u Kotoru

Vujović je rekla da je najznačajniji rezultat projekta rekonstrukcija Zgrade starog zatvora, a koja je u skladu sa zakonskim normama za oblast zaštite kulturnih dobara stavljena u funkciju Kreativnog haba sa rezidencijalnim kapacitetima

Ministarstvo kulture i medija će definisati adekvatan mehanizam za korišćenje Kreativnog haba u Kotoru, kako bi se dokazala opravdanost primjene projekata valorizacije kulturnih dobara u svrhu stavljanja u savremeni kontekst i pokazalo da su održivi modeli u kulturi mogući. 

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je govorila na završnom događaju IPA 3C projekta "Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija“, koji je Ministarstvo kulture i medija realizovalo sa partnerima iz Albanije i Italije.

image

Tamara Vujović

- FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Vujović je rekla da je najznačajniji rezultat projekta rekonstrukcija Zgrade starog zatvora, a koja je u skladu sa zakonskim normama za oblast zaštite kulturnih dobara stavljena u funkciju Kreativnog haba sa rezidencijalnim kapacitetima.

- Svjedoci smo da kapaciteti ovog, po mnogočemu specifičnog objekta, nijesu u pravom smislu iskorišćeni niti valorizovani. Od sredine 2021. Ministarstvo kulture i medija nije pronašlo odgovarajući model upravljanja ovim prostorom. Krajnje je vrijeme da definišemo adekvatan mehanizam za korišćenje ovog prostora, kako bi dokazali opravdanosti implementacije projekata valorizacije kulturnih dobara u svrhu stavljanja u savremeni kontekst, i pokazali da su održivi modeli u kulturi mogući - istakla je Vujović.

Rekla je da je potrebno oformiti tim koji bi se bavio upotrebom ovog prostora, pravio plan aktivnosti.

- Potrebno je pronaći primjere dobre prakse iz regiona i implementirati ih. Moja zamisao je da su tu u provom redu kreativne industrije, primjenjena ili primjenjiva umjetnost, koncept store, otvaranje prostora za nezavisnu scenu i sl.”, navela je Vujović.

Naglasila je da će jedan od prioriteta u njenom mandatu biti investicije u kulturnu infrastrukturu, jer se, kako smatra, samo na taj način može doprinijeti kreiranju ambijenta za prepoznatljivost i konkurentnost.

- To možemo raditi iz BUDŽETA države izradom projekata rekonstrukcije, obnove ili izgradnje objekata u kulturi, ali i izgradnjom kapaciteta ustanova i organizacija iz oblasti kulture, OBUČAVANJEM ZAPOSLENIH da apliciraju na pozive i konkurse dostupnih međunarodnih fondova i programa u kojima Crna Gora učestvuje - istakla je Vujović.

Poručila je da će Ministarstvo kulture i medija i u narednom periodu pružiti još značajniju podršku razvoju sektora kreativnih industrija i projektima održivog ulaganja u kulturnu baštinu, stvarajući mehanizme za funkcionisanje ovog i sličnih objekata, na principima održivog upravljanja kako bi postali primjer dobre prakse za buduće habove koje ćemo otvarati.

- Posebno smo ponosni što je naše Ministarstvo od strane relevantnih institucija prepoznato kao nosilac ovog projekta ukupne vrijednosti od 4.3 miliona eura, što je doprinijelo i izgradnji naših institucionalnih, administrativnih i upravljačkih kapaciteta - rekla je Vujović.

Rezultate koji su ostvareni u okviru projekta 3C predstavila je Milena Ražnatović, samostalna savjetnica u MKM, a Nikola Radović iz DAA Montenegro govorio je o proizvodima i prototipima sa umjetničkih rezidencija održanih u Bariju, Kampobasu i Kotoru u okviru ovog projekta, a predstavljena je i kompozicija nastala na rezidenciji u kotorskom Habu.

Projekat 3C, podržan je u okviru prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. 

Pored Ministarstva kulture i medija Crne Gore koje je bilo glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije, Nacionalni institut za kulturnu baštinu, Albanije, Regija Pulja - Odjeljenje za turizam, ekonomiju, kulturu i teritorijalni razvoj, Italija, Regija Molize, Italija i Fondacija kulture Regije Molize, Italija. Pridruženi partneri su Nacionalni centar za kinematografiju, Albanija i Fondacija Gramsci, Pulja, Italija.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. jun 2024 07:21