Fan Kun / - FOTO: MKM
19/12/2023 u 17:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Povezivanje Crne Gore i Kine kroz kulturnu razmjenu i inovacije

Poručila je da je važno jačati saradnju između dvije zemlje u oblasti kulture i predložila je obnavljanje sporazuma o saradnji koji je istekao 2020. godine

Crnu Goru i Kinu će, osim tradicionalno prijateljskih odnosa, u budućnosti povezivati inovacije, digitalni rast, zelena agenda i bogata kulturna razmjena, saopšteno je na sastanku ministarke kulture i medija (MKM) dr Tamara Vujović i ambasadora Kine u Crnoj Gori Fan Kuna.

Kako je saopšteno iz resora, istaknuta je važnost kulturne i ljudske razmjene kao ključnog faktora u jačanju prijateljstva između dvije zemlje, a obostrano priznanje da je tradicionalno prijateljstvo proizašlo iz kulturne saradnje i razmjene dodatno je naglasilo važnost tih aktivnosti.

Vujović je istakla da će nas, osim tradicionalno prijateljskih odnosa, u budućnosti povezivati inovacije, digitalni rast i zelena agenda i pohvalila Kinu zbog napretka u postizanju zelenog statusa, sa 50 odsto energije koja dolazi iz obnovljivih izvora.

Ministarka je podržala studentske razmjene i odlaske na fakultete u Kini, ocjenjujući kulturnu razmjenu izuzetno korisnom.

- Crna Gora razvija novu filmsku industriju i osnovala je Filmski centar kako bi podržala crnogorsku kinematografiju i privukla strane filmove da se snimaju u Crnoj Gori. Važna je i dobra opremljenost RTCG-a kako bi se osigurala proizvodnja kvalitetnih sadržaja - rekla je Vujović.

Kada je riječ o opremi, Ambasador je istakao nedavnu posjetu predstavnika RTCG-a Kini, gdje su uspostavljeni kontakti sa proizvođačima televizijske opreme.

- Izuzetno su zainteresovani za povoljnu i visokokvalitetnu opremu iz Kine - naveo je Kun.

- Vrlo smo zadovoljni što se povećao broj kineskih turista u Crnoj Gori, s obzirom na važnost turizma za zemlju - navela je Vujović dodajući da interes Kine za Crnu Goru temeljen je na tradicionalnom prijateljstvu i zajedničkom antifašističkom nasljeđu.

Poručila je da je važno jačati saradnju između dvije zemlje u oblasti kulture i predložila je obnavljanje sporazuma o saradnji koji je istekao 2020. godine.

Iz MkM navode da ambasador je podržao ovu inicijativu i izrazio spremnost da se što prije počne procedura za pripremu novog sporazuma.

Kun je istakao i da su jugoslovenski filmovi, posebno film “Most” ali i film “Valter brani Sarajevo” izuzetno popularni u Kini.

“Kina najveći proizvođač električnih automobila na svijetu”, to je ambasador istakao tokom razgovora, i dodao da se nada da će i Crna Gora porasti broj vozila na električni pogon, u cilju zelene tranzicije (agende)

“Posebno je zanimljivo da su mladi u Kini veoma zainteresovani za električne automobile, koji se sve češće koriste u našoj zemlji. Trenutno u Kini postoji više od 18 miliona električnih automobila, a Vlada Kine aktivno radi na promovisanju električnih punjača za ove automobile, čime je dostignut broj od preko sedam miliona takvih punjača”, istakao je Kun.

Sagovornici su saglasni da su električni automobili dio zelenog razvoja, što je sada u fokusu Kine, a taj koncept se poklapa sa inicijativama nove Vlade, koja takođe teži zelenom razvoju, jedan je od zaključaka susreta.

Dodaje se da Vujović je iskazala uvjerenje da primjer Kine ima važnost za Crnu Goru, budući da Kina uspješno usklađuje čuvanje svoje bogate tradicije s primjenom najnaprednije tehnologije.

Ministarka je posebno istakla da, zbog geografske udaljenosti dvije zemlje, izuzetno je važno da slike putuju, a u tom kontekstu, televizijska i filmska industrija ima izuzetan značaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:35