/ - FOTO: MKM
28/11/2023 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Pred nama je period unapređenja infrastrukture u kulturi

Vujović je ukazala da je Crnoj Gori neophodna nadogradnja kapaciteta u kontekstu nadzora i u praćenja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata

Kultura je jedna od osnovnih ponuda Crne Gore svijetu, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija utvrditi listu prioritetnih infrastrukturnih ulaganja u toj oblasti, a UNOPS će podržati realizaciju važnih projekata i pomoći u obezbjeđivanju sredstava, poručeno je nakon sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i direktorice više državne Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Mikele Telatin, koje su razgovarale su o potpisanom memorandumu i važnim projektima u kojima UNOPS i ministarstvo mogu da sarađuju. 

Vujović je ukazala da je Crnoj Gori neophodna nadogradnja kapaciteta u kontekstu nadzora i u praćenja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata. 

- Smatram da je Crnoj Gori neophodna ekspertska podrška za implementaciju ovakvih projekata i poštovanja propisanih procedura. Takođe i Memorandum o saradnji između Skupštine Crne Gore i UNOPS-a izuzetno je važan dokument i kao poslanica sam glasala za njegovo usvajanje, kazala je Vujović. 

Ministarstvo će, kako je najavila, za naredni period utvrditi listu prioriteta infrastrukturnih projekata u čiju je realizaciju potrebno ulagati, a navjeći je izgradnja novog Muzeja savremene umjetnosti. 

- Pred nama je period velikih infrastrukturnih ulaganja u kulturu, čemu se veoma radujemo, jer mi znamo da su kultura i turizam naše osnovne ponuda prema svijetu. Cijenićemo podršku u realizaciji svih faza ovog kapitalnog projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, Kuće arhitekture, Prirodnjačkog muzeja i Parka prirode - poručila je Vujović. 

- Ministarstvo kulture i medija će nastaviti sa apliciranjem za dostupne međunarodne fondove u cilju obezbjeđivanja neophodnih finansijskih sredstava za investicije u objekte kulture. Pažnju ćemo fokusirati na valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara u cilju stavljanja u održivu funkciju, a planirana su i ulaganja u unaprijeđenje infrastrukturnih kapaciteta ustanova kulture - kazala je Vujović. 

Smatra da je nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i najbolju prezentaciju naše kulture i umjetnosti u svijetu.

- Zemlje u regonu su male i treba da se predstavljaju zajedničkim projektima prema Evropi, posebno u oblasti kulture - poručila je Vujović. 

Telatin je rekla je da će podržati Vladu u ispunjavanju prioritetnih projekata i aktivnosti, kao i da će pomoći u obezbjeđivanju sredstava. 

- Obezbijedili smo ekspertizu za složene projekte u zemljama Zapadnog Balkana, u vrijednosti od 130 miliona eura u posljednjih nekoliko godina. Pružamo tehničku pomoć, ekspertizu u vođenju projekata i podršku za jačanje kapaciteta i znanja u zemljama ugovornicama‘ - poručila je Telatin.  

Pozdravila je ujedinjenje i saradnju zemalja Zapadnog Balkana kroz zajedničke projekte i umrežavanje. 

- Pozdravljamo infrastrutkurni projekat Muzeja savremene umjetnosti u čemu će UNOPS pružiti tehničku podršku MKM-u -zaključila je Telatin. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 14:17