Tamara Vujović / - MKM
11/12/2023 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Profesor Čilikov ispunio zavjet prethodnika

Ministarka kulture i medija je istakla da je Čilikov sa timom donio monumentalno djelo naše duhovne i kreativne egzistencije ‘‘Istoriju umjetnosti Crne Gore"

Crna Gora u teritorijalnom smislu jeste mala, ali tri obimna toma njene istorije umjetnosti nedvosmisleno saopštavaju koliko je zapravo velika, impresivna i složena crnogorska duhovna egzistencija, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović na predstavljanju monografije ‘‘Istorija umjetnosti Crne Gore‘‘, održanoj u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Ministarka se zahvalila na pozivu da govori na ovoj prezentaciji, istakavši da joj čini čast da po prvi put posjeti i govori u ovom zdanju nauke i umjetnosti.

Vujović je kazala da su djela posvećena Istoriji umjetnosti i leksikografska izdanja lična i kulturološka karta jednog podneblja u svim njegovim manifestacijama.

„Kultura je najstariji i najdublji arhetip ljudske egzistencije. A sama bit kulture leži u umjetnosti, u umjetničkom izrazu, jeziku i obliku! Nepregledan je horizont značaja zahtjevne i ambiciozne “Istorije umjetnosti Crne Gore”. Na njoj je združeno radio tim nadahnutih akademika, profesora, naučnika, saradnika, na čelu sa glavnim urednikom, istoričarem umjetnosti, profesorom doktorom Aleksandrom Čilikovim“, istakla je ministarka.

“U razbacanom i razuđenom umjetničkom legatu Crna Gora na najljepši i najuzbudljiviji način objašnjava sebe, svoj dramatični i istorijski hod i upravo preciznu mapu tog civilizacijskog puta u vremenu dugog trajanja donosi nam monografija koju danas sa  velikom radošću predstavljamo“, navela je Vujović.

Ministarka je ukazala da su na monografiji tri pune godine radili istinski naučni i umjetnički pregaoci.

„Trebalo je duboko zaroniti u dubinu vjekova i epoha, prikupiti, sabrati i klasifikovati sva ta umjetnička djela iz primjenjenih umjetnosti i nematerijalne kulture, a onda ih i predstaviti unutar moderne i pregledne hrestomatije ove vrijedne monografije“, kazala je Vujović.

Ona je uz pijetet pomenula i našeg znamenitog akademika Pavla Mijovića, koji je, kako je podsjetila, svojom čuvenom knjigom “Umjetničko blago Crne Gore”, prije gotovo pola vijeka, predstavio put na kojem je nastala ova jedinstvena Istorija umjetnosti Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:42