Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE
20/03/2024 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Rastimo sa kulturom i umjetnošću, učinimo ih dostupnijim i privlačnijim za djecu i mlade

Djeca i mladi trebaju pozorište i izvođenja, a zbog njihove manjkave moći, trebaju odrasle osobe koje im pomažu da to dožive. Hodajući uz djecu i mlade ljude možemo prepoznati i crpiti snagu iz moći njihove mašte i urođenog, instinktivnog osjećaja mogućnosti”.

To je dio poruke koju je, ove godine, povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, napisala predsjednica ASSITEJ International Sju Džajls.

- Ovo je i podsjetnik nama odraslima, a posebno nama donosiocima odluka, na odgovornost da djeci i mladima omogućimo da što je više moguće iskuse umjetnost, kulturu - to je povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Naš zadatak je, prema riječima Vujović," da povežemo mladu publiku sa pozorištem, a samo jake i aktivne ustanove mogu stvoriti predstave za publiku od najmlađeg uzrasta do adolescenata i strateškim planiranjem ponude otvoriti vrata institucija kulture ovoj publici."

Kazala je i da je nedavno obradovao video zapis iz Muzičkog centra Crne Gore iz prepune sale sa osnovacima koji prate izvođenje baleta “Maskarada”, koji svjedoči o tome koliko vrijedi praviti sadržaje za djecu i mlade.

"Jednako nas je obradovala informacija da povodom ovog dana nema slobodnog mjesta za predstavnike naše administracije na izvođenju predstave “Bajka o ribaru i ribici”, jer su sva mjesta sale podgoričkog KIC-a rezervisana za osnovce."

- Posebno nas raduje i činjenica da je Agencija za elektronske medije podržala projekat – pozorišnu predstavu za djecu „Niko se nije naučen rodio“ u produkciji umjetničkog ateljea „Arlekin” iz Podgorice, koja je promovisala Medijsku pismenost kod djece i mladih, istražujući uticaj mobilnih telefona, društvenih mreža i video igrica na njihov život - istakla je.

Ipak, kako kaže, zabrinjava podatak da u proteklih 12 mjeseci, više od polovine punoljetnih građana nije posjetilo pozorište. Ako roditelji ne idu u pozorište, kako će naša djeca stvoriti ovu zdravu naviku?

- Škola ima dio aktivnosti u svom dijelu, ali to nije dovoljno. Potrebno je nuditi više sadržaja za djecu, posebno u sjevernim opštinama. Takođe, potrebno je stvarati takve predstave koje odgovaraju savremenim potrebama, novim sredstvima komunikacije sa publikom. Sve su ovo važne teme za nas koji kreiramo politike u kulturi.

Zato sa mojom administracijom vodim sistemski i strateški pristup planiranju kulture, koji između ostalog znači i više sadržaja i veću dostupnost, i umrežavanje sa obrazovnim institucijama, ali i edukaciju o značaju kulture za razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja - navela je.

Djeca i mladi treba da znaju da su u našem fokusu, istakla je Vujović.

- Afirmišemo i nove, manje forme pozorišne igre namjenjene mladima, te su na konkursu za djecu i mlade sufinansirani sljedeći dramski projekti: Giggling Goat production – Pogledaj unutar sebe, Milo Bešović – Hajde da razgovaramo, Mirko Radonjić – Mitsko i mitomansko, Anðelija Rondović – Hod po mjesecu. Očekujemo dobre predstave i uspješne projekte - kazala je.

Postoje uspješne i brojne školice glume u gradovima, podržali smo Kotor u inicijativi za formiranje pozorišta za djecu. Želimo više umjetnosti i kulture u svakodnevnom životu i obrazovanju.

Dodaje da umjetnička sloboda, imaginacija i kreativan rad, donose pozitivne promjene kod gledaoca, kreiraju ravoj kritičkog promišljanja, razumijevanje drugačijeg, razvoja kreativnosti i čak donošenje boljih odluka, a u cjelini doprinosi boljitku države.

"Institucije kulture su centri, vizije i kreativnosti i stoga je od suštinskog značaja da podržimo njihov razvoj, doprinosimo modernizaciji i napretku."

- Mi ćemo nastaviti da povećavamo budžete institucijama kulture kako bi njihovi programi bili sadržajniji i inkluzivniji, da podstičemo i budimo stvaralaštvo za najmlađu publiku - kazala je.

Pozvala je roditelje, pedagoge, ali i umjetnike koji brinu o djeci i mladima da im omoguće da ostvare pravo na umjetnički doživljaj ne samo danas, već tokom čitave godine. Povedite djecu u pozorište!

- Draga djeco i mladi ljudi, doživite i prenesite doživljaj, probudite maštu i umjetnika u sebi, na mnoštvo načina ispoljite urođenu kreativnost, istražite magična mjesta, proširite perespektive. Važno je, važnije nego ikad. Očekujemo dobre predstave, a vaša pozorišna kritika biće ogroman doprinos kvalitetu sadržaja koji se nude.

Rastimo sa kulturom i umjetnošću! Učinimo ih dostupnijim i privlačnijim za djecu i mlade - poručila je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 22:37