Tamara Vujović / - MKM
28/03/2024 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović: Stanićevo slikarstvo upisano je u univerzalni jezik svjetske umjetnosti

Slikar Vojo Stanić vitalna je karika u očuvanju, promociji i definisanju crnogorskog kulturnog identiteta putem svojih djela, koja protokom vremena sve više dobijaju na značaju, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Vujović je na otvaranju velike retrospektivne izložbe akademika CANU Voja Stanića u Galeriji CANU, poručila da sa Stanićem dijeli motive poput mora, sunca i Herceg Novog koji su česta tema u njegovim djelima, a koji otkrivaju njegovu duboku povezanost s tim gradom i njegovim okruženjem.

- Stanić shodno vlastitim riječima njeguje objektivan pristup publike svojim slikama, ali njegova skromnost koju živi ne sprječava nas da istražujemo dublje slojeve njegovih djela. On vjeruje da za potpuno razumijevanje umjetničkog djela treba više perspektiva, svaka obogaćena individualnom subjektivnošću. Tako svi učestvujemo u djelima umjetnika i ne na način da samo tumačimo djela, već da zatražimo od umjetnika da nam objasni nas same, poručila je Vujović.

(VIDEO, FOTO) Otvarena retrospektivna izložba Voja Stanića u galeriji CANU: Zvaničnik duha, ljepote i života

Kazala je da je Stanić beskompromisno posvećen umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, čime je i Crnu Goru dostojno predstavio svijetu, a time se njegovo slikarstvo upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti.

- Stanićeva platna, duboko prožeta crnogorskim duhom i identitetom, postaju arhetipski prikazi bogate kulturne tradicije ovog kraja, gde umjetnost nije samo estetski izraz, već i važan alat u očuvanju istorijske i kulturne baštine, čuvajući je za buduće generacije. Njegova djela postaju ambasadori van granica Crne Gore, istovremeno osnažujući osjećaj pripadnosti i ponosa kod lokalnog stanovništva. Kroz njegovo djelo, crnogorska baština dobija novu dimenziju i trajnu vrijednost, postajući neizostavan dio svjetske kulturne scene, jasna je Vujović.

image

Retrospektivna izložba akademika CANU Voja Stanića

- MKM
image

Retrospektivna izložba akademika CANU Voja Stanića

- MKM
image

Retrospektivna izložba akademika CANU Voja Stanića

- MKM

Rekla je da izložba svjedoči i o dostignućima velikog autora kakav je Stanić, u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog autorskog nasljeđa.

- Upravo to, pored sposobnosti anticipiranja velikih ideja i njihovih daljih eksplikacija u nove vrijednosti, čini Stanićevu umjetnost jedinstvenom i izuzetnom. I danas je njegov rad organski dio stvaralačkog impulsa naših brojnih umjetnika i bitna referenca šireg kulturnog prostora. Upravo zbog toga djela Voja Stanića protokom vremena sve više dobijaju na značaju. Izložbu, zbog koje smo se okupili danas u CANU, sa aspekta refleksije na prethodnu saradnju Ministarstva kulture i medija i Akademije, cijenimo kao logičan i neophodan nastavak promocije saradnje naše dvije institucije kroz umjetnost i kulturu, riječi su Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 06:03