/ - FOTO: TAMARA VUJOVIć/MINISTARSTVO
11/04/2024 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović: Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju društva

Iznenadio nas je narativ kojim je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić odbio izvođenje predstave „Izložene“ NVU Bunt scena, saopštila je ministarka kulture i medija, Tamare Vujović.

- Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju cijelog društva, a nasilje nad ženama je tema koja ga nažalost još uvijek opterećuje i ne smije biti relativizovana.  Institucije kulture moraju prepoznati značaj nezavisne scene i biti otvorene da publici pruže mogućnost da konzumiraju sadržaje koji nastaju u nezavisnoj produkciji, a koje se bave važnim i aktuelnim društvenim problemima - poručuje ona.

Dodaje da vođenje institucije kulture, biranje i kreiranje kulturnih sadržaja i programa za publiku odgovoren je posao, koji moraju voditi oni koji su svjesni značaja kojim kultura može da mijenja stvari na bolje i podiže svijest u javnosti. 

- Nikšićko pozorište nije dio institucionalnog sistema u nadležnosti Ministarstva kulture i medija, već lokalne samouprave - Opštine Nikšić. Kao što je rekao Fose, umjetnost nam "dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija. Umjetnost je mir!" I to treba svi da naučimo da poštujemo - zaključuje Vjuović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 06:37