protest pripadnika umjetnickih zanimanja / PROTEST PRIPADNIKA UMJETNICKIH ZANIMANJA-IVAN PETROVIC-IPE
20/04/2023 u 16:06 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukan Pejović: Pobijedilo ujedinjenje, dostojanstvo, princip, bunt, umjetnost i kultura

Predsjednik Slobodnog sindikata kulture se zahvalilo Ministarstvu kulture što je "izvadio GKU iz fioke", Vladi koja je stala iza svojih umjetnika i Ministarstvu finansija koje će obezbijediti sredstva za realizaciju podržane ideje

Na vijest da je Odbor za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora izglasalo prihvatanje povećanja koeficijenta zarada za umjetničku grupu poslova predsjednik Slobodnog sindikata kulture Crne Gore Vukan Pejović se oglasio izjavom u kojoj ističe da je "pobijedilo ujedinjenje, smisao, dostojanstvo, princip, bunt, umjetnost i kultura".

– Dokazali smo svima pa i nama samima da je moguće da se pomjerimo sa "mrtve tačke",da postoji solidarnost, empatija, plemenita borba i ljudi za koje se vrijedi pomučiti. Naučili smo što se događa ukoliko zanemarimo i ne damo svoje učešće u Sindikalnim i svim aktivnostima koje nas okružuju, a pogotovo onih koje nas se direktno tiču. Može se desiti da budemo prepušteni samovolji pojedinaca koji nemaju nikakve sjajne planove, najblaže rečeno. Obavezali smo se da svim kolegama iz drugih sektora kulture i prijateljima koji se bave profesijama koji nisu usko vezani za kulturu a koji su nam dali podršku uzvratimo istu u trenucima kada to njima bude potrebno. Samo tako ćemo održati jedinstvo i dobru energiju koju smo stvorili – naveo je on dodajući da "borba još nije gotova. Ovo je tek prvi korak, imamo još mnogo do konačnog cilja".

On se zahvalio predstavnicama Ministarstva kulture i medija (MKM), kako je rekao, "na, prije svega, vađenju iz fioke GKU-a, marljivom radu i trudu i ne pristajanju na vraćanje istog nazad u fioku dok sve strane ne budu zadovoljne, a samim tim i prenošenje odgovornosti na neki sledeći tim, za koji je pitanje da li bi se GKU-om uopšte i bavio".

Samim tim napravljeni su dobri temelji za buduće saradnje između novog Slobodnog sindikata kulture (SSKCG) i MKM, naveo je on u saopštenju. Pejović se zahvalio i Vladi Crne Gore koja je stala iza svojih umjetnika i Ministarstvu finansija "koje će obezbijediti sredstva za realizaciju podržane ideje".

Predlažem vam da se borite za uvećanje svojih koeficijenata, veći budžet od 0.8 odsto koji se odvaja za kulturu i bolji teren za stvaranje, čuvanje i podršku umjetnosti i od SSKCG i mene lično ćete uvjek imati bezrezervnu podršku. Ono u čemu nikada nećete naći moju podršku, niti bilo koje zdravorazumske osobe, pa ni SSKCG, su borbe za ideje koje mogu vaše kolege oštetiti, a vama donijeti samo trijumf u vidu likovanja nad tim istim ljudima. Svim srcem i dušom ćemo se boriti protiv takvih destrukcija i opstrukcija, pojedinaca koji su spremni da besomučno guraju takve ideje, pakujući ih najlepšim ukrasima, krijući sumnjive zakulisne radnje i lične interese. Bićemo uspješni i istrajni kao i sad.

– Takođe bih želio da poručim svima koji žele da nas stave u bilo koji politički kontekst, politički "prisvoje" ili iskoriste za uspjeh kampanje svoje partije to ni ne pokušavaju. Upravo u apolitičnosti je naša snaga. Mi smo ono što biste vi željeli da budete. Prevazišli smo podjele političke, religiozne, nacionalne i sve druge koje su štetne po bilo koje društvo, naročito naše – poručio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:29