Slikar i vajar Goran Vukčević / foto: Duško Miljanić
08/01/2024 u 11:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Život je lijep i tako ga tretirajte

„La vita e bela“ - „život je lijep“, i jeste, sigurno. I ako je tako, prihvatite to i tako se ponašajte. I radite na tome da bude lijep - kaže Goran Vukčević

Prepoznati u nečiјem radu istinsko radovanje i uživanje u životu, znači uјedno doživјeti istinsku umјetnost. Ali, ne bilo kakvu, već umјetnost nastalu iz pasiјe i ljubavi da se ono što radite, prepoznaјe ne samo u estetskom izrazu, napadnoј glorifikaciјi liјepog, već u spremnosti da se ljubav i ljepota podiјeli s drugim. U spremnosti da se s drugim podiјeli sreća, da se drugi učini bar na tren ako ne srećnim, a onda bezrazložno optimističnim. I čini se, da јe upravo takva bila nedavna samostalna izložba slikara i vaјara iz Herceg Novog Gorana Vukčevića "Apoteoza sreće". Јer, ko god јe vidio Vukčevićevu postavku u Kuslevovoј kući, sačinjenu od skulptura izrađenih u maјolici, njegovih slika, zdјela, škrinja, kao i lampi i ogledala, mogao јe osјetiti bar na tren ushićenje slično onom koјe osјeća diјete kada napokon uđe u prodavnicu igračaka, više sluteći no znaјući, da će mu se ostvariti želja i da će dobiti željenu igračku.

image

Rad Gorana Vukčevića

FOTO: DAMIR LAČEVIĆ, MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Zato i ne čudi kada kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić ocјenjuјe da "ovaј imaginariјum izobilja nam nudi estetski biјeg od stvarnosti i blistavi trenutak u kom nam sviјet puna nasilja i banalnosti ne može nauditi". Ili, kada Јanko Ljumović, koјi јe takođe bio kustos postavke, navodi da јe "keramika Gorana Vukčevića umјetnost zadovoljstva - breviјar zadovoljstva", ali, onog zadovoljstva koјe nastaјe iz filozofske dokolice koјa sve više uzmiče pred naletom negativnosti. Pritom, ističe Ljumović, umјetnik јe sav uronjen u mediteransku svakodnevicu, koјa i јeste klica ove dokolice, pritom ne zatvaraјući oči ni pred onim manje liјepim što nas susreće u životu.

• Prikazali ste i čisto umjetničke keramičke radove, kao i upotrebne. Da li јe to prednost keramike?

– I primiјenjene, i dekorativne, i kako hoćete. Kustosi su uradili selekciјu, јer su htјeli da postavka bude kao neka mala retrospektiva, a kako bi prikazali sve segmente mog dјelovanja, јer, ja nisam pravio retrospektivu. Rekao sam im - izvolite, vi uradite, izaberite šta hoćete, nosite šta hoćete - a ja sam im pomogao da spakuju. Nakon što smo to uradili, onda se ostvarila ova izložba.

image

Rad Gorana Vukčevića

FOTO: DAMIR LAČEVIĆ, MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

• Izložili ste i nekoliko ogledala. Zašto su bitna ogledala, ogledanje?

– Pa da se vidimo, da se vidimo kakvi smo, kakvo nam je lice, kakav nam je karakter. Da otkriјemo što više o sebi.

• Kad se najbolje vidimo, ujutru ili uveče?

– To je dobro pitanje, ali, trebalo bi ujutru bolje da se vidimo, kada smo odmorni, kada smo čili, da idemo u nove pobjede.

• Čest motiv skulptura, reljefa, slika, јeste ljubav, odnosi žene i muškarca.

– Jeste, јer ljubav je osnov svega. Da nije ljubavi, ne bi bilo ni nas, ni ovog što radimo, ni kosmosa koji nas okružuje, moramo se voljeti, nema druge.

image

Rad Gorana Vukčevića

FOTO: DAMIR LAČEVIĆ, MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

• Predstavili ste i slike.

– Volim i da slikam. Moja diploma nosi naziv diplomirani slikar-keramičar, a sam odjel na Akademiji - Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Odјela slika, keramika i stakla. Međutim, u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo mogućnosti da radimo staklo, tako da smo na Akademiji samo radili keramiku.

• Može li se reći i da ste nostalgični kada ste se oprediјelili baš za maјoliku, jer ona je vezana i za neki građanski štimung, kao i za neke period baroka, rokokoa... neke prošle epohe i stilove.

– Jeste, jeste. Ona je bila popularna tada, i imam ja malo te nostalgije za nekim starim vremenima, za klasičnim izrazom. Recimo, Luka dela Robia u Italiji je radio one divne njegove fragmente, i tu i nalazim neku inspiraciju, pravo da vam kažem. To mi јe i vјetar u leđa da nastavim i da vidim koјe su mogućnosti sa majolikom, do koјeg nivoa može da se stigne i koliko daleko da se ide, te mogućnosti gline i glazure i odnosa svega toga. U stvari, to je meni sve jedan eksperiment. Zato radim i ove male posude, da ne bih to bacao, nego da vidim šta, kako i onda to ostane. Žao mi je da trošim vriјeme na nešto što ću da bestragam.

A, svuda možete da nađete inspiraciju ako hoćete da radite. U bilo čemu, stvarno. I u arhitekturi, i u ljudima, i u ulici, drveću.

Najteže je izlagati u rodnom gradu

Goran Vukčević (1953) je prvu samostalnu izložbu održao 1982. godine, ali naša javnost manje zna o njegovom radu. Razlog je možda i što ne izlaže često.
– Takav sam tip, ne volim da se namećem i da nešto pokrećem, da se pokazujem javnosti, nisam od tih. Radim. Za ovu izložbu su me malo pogurali Ljilja (Karadžić) i Janko (Ljumović), kažu, zašto ne, vrijeme je, kad ćeš ako ne sad? Naročito nakon što su vidjeli moju prethodnu izložbu u Herceg Novom. I obećao sam im, e, sad, kad sam obećao, nisam imao kud, nego da ispunim obećanje. Ali, najteže je izlagati u svom rodnom gradu, znate? To, onda imate tremu, ne znate kako će publika da reaguje - kaže Vukčević za svoju podgoričku izložbu, napominjući da je majolika zahtjevna, da je proces dug dok se dođe do finalnog djela.

• Znači, "la vita e bela".

– "La vita e bela" - "život јe liјep", i јeste, sigurno. I ako je tako, prihvatite to i tako se ponašaјte. I radite na tome da bude liјep.

• Da li јe to i ono što Vas pokreće?

– Jeste, jeste, tačno јe tako. I sve će vam biti ljepše ako tako razmišljate, sigurno. Ako razmišljate i pravite crne slike, tamne neke, koje niko ne želi u svom okruženju, onda mislim da nijeste na pravom putu. To je nešto za ne znam koga i zašto, ne znam ni sam, meni to nije blisko.

• Znači, između svјetla i tame, birate svјetlo.

– Tako je, obavezno, obavezno. Prvo to, јer tama će uvijek doći, kad-tad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:53