Sa jednog od ranijih nastupa Dječjeg simfonijskog orkestra / -FOTO: DUŠKO MILJANIĆ, UNICEF, FEJSBUK
02/07/2023 u 18:37 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zajedničkim trudom do ljepote

Poznato je da umjetnost i kultura podržavaju socio-emocionalni razvoj. Zato UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži prilika da se bavi umjetnošću, kao i da uživa u kulturi - poručio je Santander

Dječji simfonijski orkestar (DSO) održaće večeras (02. jul) od 20 časova u Vladinom domu na Cetinju drugi koncert. Orkestrom će dirigovati Mark Korović. Učenici muzičkih škola iz raznih krajeva Crne Gore, koji čine Dječji simfonijski orkestar, večeras će svirati poznata muzička djela Bramsa, Dvoržaka, Bizea i Markeza.

– Muzika je kao društvo – poštujete pravila, jedni druge, pokušavate da razumijete druge i sebe istovremeno. Mislim da svako treba da dođe na koncert Dječjeg simfonijskog okestra da osjeti ovu posebnu hranu za dušu. Siguran sam, kad počnu dolaziti na ovakve koncerte, da će ljudi uvijek htjeti da dođu opet - poručio je Korović.

Koncert Dječjeg simfonijskog orkestra organizuje se u Prijestonici Cetinje, uz podršku UNICEF-a i u saradnji s Muzičkim centrom Crne Gore, svim muzičkim školama i Zavodom za školstvo. Ovo je drugi koncert DSO u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina "Moje vrijednosti i vrline" - VIVUM, koji je, uz podršku UNICEF-a i Zavoda za školstvo, uveden u crnogorski obrazovni sistem 2015. godine.

„Da bi orkestar bio uspješan, svi njegovi članovi moraju naučiti kako da rade zajedno, kako da konstruktivno rješavaju konflikte i jedni drugima budu podrška da bi stigli do zajedničkog cilja. Razvijanje ovih vještina u srži je socio-emocionalnog razvoja svakog djeteta. To je ključna poruka koncerta Dječjeg simfonijskog orkestra koji će se večeras održati u Vladinom domu na Cetinju”, poručuju organizatori.

– Poznato je da umjetnost i kultura podržavaju socio-emocionalni razvoj. Zato UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži prilika da se bavi umjetnošću, kao i da uživa u kulturi - poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Podršku koncertu dala je i Milijana Vukotić-Jelušić, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, kao i princeza Altinai Petrović-Njegoš, zajedno s njenim ocem princom Nikolom Petrovićem Njegošem, kao i Marko Simović, umjetnički direktor Muzičkog centra.

– Vidimo se iduće godine u našoj zajedničkoj kući ‒ Muzičkom centru Crne Gore, gdje ćemo uz sve uključene u ovaj projekat stvarati neke nove mogućnosti i snivati neke nove snove - poručio je Simović.

TVCG će snimati ovaj koncert i emitovati ga u utorak, 4. jula, od 21 čas na drugom kanalu.
Ž.J.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:40