Sa uručivanja nagrada / -FOTO: ĐORĐE CMILJANIC
21/09/2022 u 16:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završen festival lutkarstva: Grand Pri za najbolju prestavu za Robot Davida Zuazole

Nagrada Dječjeg žirija pripala Gradskom pozorištu Podgorica za predstavu "Maca papučarica"

Međunarodni festival lutkarstva održan je deveti put u Podgorici. Vikenda koji je za nama, podgorički mališani imali su priliku da isprate po dva izvođenja pet predstava i to iz Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španije i Crne Gore. U okviru festivala održana je i promocija knjige Čarobni kamen i druge bajke, autora Davora Dragojevića, direktora Festivala.

Na veliko zadovoljstvo organizatora, festivalske predstave je posjetilo oko 2.500 gledalaca. Kao i svake godine, ulaz je bio besplatan.

Na Festivalu je uručeno 12 nagrada. Glumcima najdraža Nagrada koju dodjeljuje Dječji žiri otišla je Gradskom pozorištu Podgorica, za predstavu Maca papučarica. Ove godine Dječji žiri je bio u sljedećem sastavu: Dušan Čelebić, Dalila Tuzović, Andrija Šaković, Niša Ćupić, Lara Dlabač, Eleonora Tomašević, Pavle Milić, Petar Đuranović i Anđelija Vidaković - predsjednica.

Stručni žiri u sastavu Jelena Stojanović – Patrnogić, direktorica "Pozorišta za decu i mlade" iz Kragujevca i direktorica Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra", Srbija – predsjednica žirija, Vuk Perović, urednik filmskog i serijskog programa na Nacionalnom javnom servisu RTCG i umjetnički direktor Underhill Festa, Crna Gora – član žirija i Milena Janjušević, urednica Redakcije programa za djecu na Nacionalnom javnom servisu RTCG, Crna Gora – članica žirija donio je sljedeće odluke:

Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini dobila je predstava Robot Davida Zuazole i Unia Teatr Niemozllwy Španija – Poljska. Nagrada za najbolju režiju pripala je Mareku b. Chodaczyńskom za istu predstavu. Nagrada Dragan Radulović za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Davoru Dragojeviću za predstavu Priceza na zrnu graška – Pozorišta lutaka Niš. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, kao i Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Davidu Zuazoli za predstavu Robot, David Zuazola and Unia Teatr Niemozllwy Španija – Poljska. Marek Žuravski dobitnik je Nagrade za najbolju originalnu muziku, ztakođe za predstavu Robot. Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo dodijeljene su: Ansamblu Gradskog pozorišta Podgorica za igru u predstavi Maca papučarica, Emri Kurtishovoj i Martinu Jordanovskom za partnersku igru u predstavi Palčica, Teatar za deca i mladinci, Skoplje, Sjeverna Makedonija, Biljani Radenković za ulogu u predstavi Priceza na zrnu graška – Pozorište lutaka Niš, Srbija, Davorinu Diniću za ulogu u istoj predstavi, te Davidu Zuazoli za ulogu u predstavi Robot, David Zuazola and Unia Teatr Niemozllwy Španija – Poljska.

Nagrade Specijalnog žirija uručila je suosnivačica Festivala Ljiljana Burzan Nikolić.

Pored dječje radosti zbog intezivnog trodnevnog druženja sa lutkama, Festival je obilježilo i nekoliko puta ponovljeno pitanje: Kada će djeca Podgorice dobiti lutkarsko pozorište.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:41